Dostupni linkovi

Lukšić: Ekonomski interes Crne Gore je nacionalni interes


Igor Lukšić na premijerskom satu u Skupštini Crne Gore, 26. oktobar 2011.
Igor Lukšić na premijerskom satu u Skupštini Crne Gore, 26. oktobar 2011.
Crnogorski premijer Igor Lukšić je odgovarao na pitanja poslanika u Skupštini Crne Gore. Poslanici su se interesovali o stanju crnogorske ekonomije, statusu sveštenika Srpske pravoslavne crkve i nivou investicija u turizmu.

Premijer Lukšić je rekao da država ne proganja sveštenike SPC i najavio mjere koje bi mogle uticati na ublažavanje posljedica novog talasa recesije.

Neposredni prioritet Evropske unije je rješavanje ekonomske krize pa stoga neće biti iznenađenje ukoliko na samitu lidera Evropske unije u decembru na dnevnom redu ne bude agende o proširenju Unije, kazao je premijer Lukšić tokom premijerskog sata u Skupštini Crne Gore. Lukšić se založio da evropski lideri na samitu prihvate preporuke evropske komisije za sve zemlje regiona.
Lukšić: Smatram da je neophodno dobiti preporuku za otvaranje pregovora kada je Crna Gora u pitanju.

"Smatram da je neophodno dobiti preporuku za otvaranje pregovora kada je Crna Gora u pitanju, da je neophodno potvrditi odluku da je Srbija dobila status kandidata i nadam se da će ovoga puta biti više razumijevanja, u ovom slučaju Makedonije. Mnogo ima pitanja koja još nijesu riješena u regionu i smatram da sve zemlje EU u svojim agendama treba da prihvate dalje proširenje, iako ima onih koji tako ne misle", kazao je premijer.

Da li Vlada Crne Gore ima saznanja da među sveštenicima Srpske pravoslavne crkve ima osoba koje predstavljaju opasnost za državnu bezbjednost Crne Gore, bilo je pitanje Gorana Danilovića iz Nove srpske demokratije upućeno premijeru.

Danilović je pomenuo slučaj sveštenika koji je deportovan iz Crne Gore tokom ljeta, ali i paroha podgoričkog Velibora Džomića koji ne može da dobije crnogorska privremena dokumenta.

"Da znamo koji su to nacionalni razlozi nacionalne bezbjednosti da se čovjek da se čovjek ne može sastaviti sa porodicom? Kako je to moguće? Da li je moguće da su sveštenici SPC opasniji po nacionalnu bezbjednost od onih koji propovijedaju jedinstvenu i nezavisnu teritoriju Sandžaka koja pripada i Srbiji i Crnoj Gori", upitao je Danilović.

Vladina spoljna politika je potpuno jasna

Odgovarajući na pitanje premijer Igor Lukšić je negirao da se radi o progonu srpske pravoslavne crkve već isključivo sa poštovanjem zakona i pozvao srpsku pravoslavnu crkvu da obavi potrebne formalnosti u cilju registracije sveštenika koji nisu porijeklom iz Crne Gore.

"U konkretnom slučaju paroha Džomića dodatni su motivi rukovodili MUP da donese odluku koju je donijelo, ali to ne znači da je proces gotov. Drugi primjer paroha Smiljića apsolutno nema nikakve veze sa progonom SPC i sveštenstvo te crkve. Paroh Smiljić tamo nije zastupao crkvu, paroh Smiljić je ugrožavao ekonomske interese Crne Gore. Više puta sam istakao da je ekonomski interes Crne Gore nacionalni interes Crne Gore. Danas, čovjek koji službuje na tom području otac Klimentije koji dobija poštovanje i podršku svih i na čije ponašanje niko nema niti jednu zamjerku. Ja samo ohrabrujem da to bude praksa u budućem periodu", kazao je Lukšić.
Premijerski sat u Skupštini Crne Gore, 26. oktobar 2011.
Premijerski sat u Skupštini Crne Gore, 26. oktobar 2011.

Kakvo je stanje u crnogorskoj ekonomiji i šta Vlada preduzima u cilju zaštite makroekonomske stabilnosti u vremenu kada prijeti još jedan talas prelivanja globalne ekonomske krize bilo je pitanje upućeno premijeru Igoru Lukšiću iz Demokratske partije socijalista. Zabrinutost je kroz pitanje premijeru izrazio šef poslaničkog kluba Milutin Simović.

"Na globalnom niovu rizik od globalne recesije sve je veća. Kako očuvati makro ekonomsku i finansijsku stabilnost, kako kreirati podsticajni ambijent za poljoprivredu, koji je to optimalni okvir socijalne politike ?Važno pitanje je i kako smanjiti javnu potrošnju?" glasilo je pitanje Simovića.

Premijer Lukšić je saopštio da će nova dešavanja na evropskoj i svjetskoj sceni imati uticaja i na Crnu Goru. Rizik od nove recesije je sve veći, rekao je Lukšić najavljujući smanjenje budžetskih izdataka i javne potrošnje.

"Smanjivanjem ukupnog fonda zarada i subvencija. Krajnje restriktivno izdavanje garancija i dalje potpisivanje kreditnih aranžmana i održavanje nivoa kapitalnog budžeta na oko 4 posto bruto domaćeg proizvoda u srednjeročnom periodu kao i finansiranje kapitalnih projekata kroz model javno privatnog partnerstva", odgovorio je premijer.

Da li će premijer Lukšić smijeniti ministra vanjskih poslova Milana Roćena, bilo je pitanje Koče Pavlovića iz Pokreta za promjene.

"Da li ćete zamijeniti ministra inostranih poslova i evropskih integracija kako bi Vlada Crne Gore konačno počela da vodi jedinstvenu spoljnu politiku u pravcu evropskih, a ne evroazijskih integracija naše države", kazao je Pavlović.

Premijer Lukšić je odbacio ovu ideju.

"Tvrdnje sadržane u vašem obrazloženju pitanja o vođenju dvije spoljne politike su u potpunosti neutemeljene. Vladina utvrđena spoljna politika je potpuno jasna", istakao je Lukšić.
XS
SM
MD
LG