Dostupni linkovi

Lukšić napustio Vladu, juri čelo UN-a


Igor Lukšić na konferenciji za medije, 1. april 2016.
Igor Lukšić na konferenciji za medije, 1. april 2016.

Ministar vanjskih poslova Igor Lukšić definitivno je napustio Vladu Crne Gore zahtjevom premijeru da pokrene postupak izbora novog šefa diplomatije. On će se u narednom periodu posvetiti kandidaturi za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN). Lukšić je saopštio da njegov izlazak iz politike i iz državnih funkcija nije rezultat sukoba u najjačoj stranci već lična odluka.

Obrazlažući napuštanje visokih državnih funkcija i prethodno napuštanje Demokratske partije socijalista, odlazeći šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić je saopštio na pres-konferenciji da sa tih funkcija ne odlazi zbog sukoba i razmimoilaženja u rukovodstvu države i partije.

Već duže vrijeme, dio političkog javnog mnjenja tumači odlazak Lukšića sa državnih funkcija kao rezultat tihog sukoba sa premijerom Milom Đukanovićem. Lukšić odbacuje te ocjene, navodeći da su to njegove lične odluke koje su sunhronizovane i transparentno najavljene.

"Politika jeste profesija, ali ne mislim da je treba doživljavati na način da od prvog dana u, recimo, parlamentarnoj klupi ili Vladi pa do penzije treba da budete na tim pozicijama, bez razmišljanja o tome da možda postoje još neke profesije i poslovi gdje bi se trebalo okušati. Tako da bih volio da se na taj način posmatraju moje odluke, a ne kroz ovu prizmu koja je dozvoljena, legitimna, ona je nešto što čini kolorit svake političke scene bilo koje zemlje, tako i naša nije izuzetak", kaže Lukšić.

Igor Lukšić nema sazanja ko bi mogao biti naredni ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, a kako je rekao, važno je da ta pozicija bude adekvatno popunjena zbog niza aktivnosti koje slijede na planu evropskih i NATO integracija.

Lukšić je kandidovan za Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za čije mjesto pretenduje sedam kandidata, uglavnom zemalja regiona. On je zadovoljan kako Vlada zastupa njegovu kandidaturu.

Igor Lukšić
Igor Lukšić

Iako Lukšić odlazi sa državnih funkcija, nije zatvorena afera "Listing" falsifikovani telefonski listing koji je trebalo da pokaže da je Lukšić bio navodno u kontaktu sa licima iz podzemlja. Lukšić kaže da nije dobro što nikad nije rasvijetljeno ko je stajao iza tog podmetanja.

"Smatram da nije dobro da ta vrsta iskonstruisanih afera ostane bez zaista jasnog epiloga. Pogotovo što je u tom slučaju bila jedna veoma specifična situacija, kao i u nekom skorijem periodu, prije skoro godinu dana, jedna takođe specifična situacija", ističe on.

U javnosti se govori i o jednom broju spornih odluka koje su donesene u vrijeme dok je Igor Lukšić bio premijer. Stoga smo pitali Lukšića da li ima informacije da se njegovo ime nalazi u spisima tužilaštva, odnosno da li postoji mogućnost pokretanja određenih postupaka protiv njega zbog ranije donesenih odluka?

Lukšić je rekao da nije time opterećen, ali da prihvata odgovornost za donesene odluke: "Ja mogu sa sigurnošću da tvrdim da sam vrlo relaksiran kada se govori o eventualnoj odgovornosti za korupciju ili organizovani kriminal. A spreman sam da svaku odluku koju sam donio obrazložim, da stanem iza nje ili da objasnim kontekst u kome je ta odluka donesena."

Lukšić je pohvalio napredak Crne Gore u oblasti evroatlantskih integracija kao i u oblasti regionalne saradnje. Na pitanje kako sa aspekta regionalne saradnje komentariše jučerašnju izjavu premijera Mila Đukanovića u kojoj je, između ostalog, čestitao slobodu Vojislavu Šešelju koji je oslobođen krivice pred Haškim tribunalom, Lukšić je preporučio nekomentarisanje sudskih presuda.

"Neka presuda se nekome može dopadati ili se neće dopadati. Mi smo u Crnoj Gori makar naučili i stekli tu naviku da ne komentarišemo sudske presude pa ni takve. Ja bih preporučio da to bude naš odnos prema ovom pitanju zato što je to nesumnjivo kontroverzna situacija i mislim da, bez obzira na sve, biće potrebno vremena da se odnosi u regionu ili percepcija međusobna stabilizuje ili vrati u neki pređašnji okvir nakon ovih nedavnih presuda", zaključuje Igor Lukšić.

XS
SM
MD
LG