Dostupni linkovi

Lukić: Tužbu ministra policije doživljavamo kao pretnju i pritisak


Bez iznenađenja tužbom: Svetlana Lukić

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović podneo je tužbu protiv sociološkinje Vesne Pešić i glavnih urednica portala "Peščanik" Svetlane Lukić i Svetlane Vuković, kao i tog portala kojom traži 200.000 dinara (oko 1.600 eura) na ime povrede časti i ugleda, i objavljivanja „neistinitih informacija“.

Tužba se odnosi na tekst Vesne Pešić na "Peščaniku" u kom se bavi ponašanjem policije u noći kada su osobe sa fantomkama bagerima rušile objekte u Savamali, i izjavama ministra unutrašnjih poslova.

Ovo je reagovanje urednice "Peščanika" Svetlane Lukić za RSE:

Nije nas iznenadila sama tužba dr. Stefanovića, koliko zakašnjenje s kojom je stigla. Očekivali smo je pre skoro 3 godine, kada smo objavili seriju tekstova u kojima se ministar optužuje da je plagirao svoju doktorsku disertaciju. Međutim, iz tužbe vidimo da njegov ugled i čast nisu povredile te optužbe, nego da je nepojamnu duševnu bol pretrpeo zbog teksta Vesne Pešić o ponašanju policije u slučaju Savamale.

U svojoj žalopojki sudu, ministar se ne žali na to što je Vesna Pešić napisala da je glup – jer je izjavio da policija nije reagovala zbog toga što policajce nije želeo da izloži smrtnoj opasnosti od udarca struje – nego zbog toga što on to navodno nikada nije izjavio. Ministar to JESTE rekao, i to u kamere RTS-a, (snimak je dostupan na sajtu javnog servisa), a tu priču o naponskim kablovima opasnim za srpsku policiju preneli su praktično svi mediji.

Ne zna se šta je gore – da dr. Stefanović namerno obmanjuje sud računajući da će sud imati u vidu da je on ipak aktuelni ministar sile, ili da to čini nenamerno, jer nema dovoljno intelektualnih kapaciteta, a ni prakse sa pisanjem malo dužeg teksta, da shvati šta je u tužbi napisao.

Za nas je ova tužba svakako neprijatna, jer je shvatamo kao još jedan vid pritisaka na Peščanik, ali nas mnogo više brine što ministar policije zemlje u kojoj živimo ne propušta nijednu priliku da dezavuiše instituciju na čijem je čelu, i to u vreme kada – praktično na stepenicama Okružnog suda U Beogradu – kako je rekao “najorganizovanija kriminalna grupa na Balkanu” ubija vođu navijača Partizana. Tim povodom je još jednom mafiji najavio rat do istrebljenja i najavio da će, evo do kraja godine, očistiti svoju policiju od policajaca koji su “česti gosti u vilama i na jahtama kriminalaca”.

Ne verujem da će u nekoj sledećoj spektakularnoj policijskoj akciji “Cunami”, “Ciklonu” ili nekoj drugoj vremenskoj nepogodi, Vesni Pešić ili Svetlani i meni neko pozvoniti na vrata, ali ovu tužbu ministra policije doživljavamo kao jednu vrstu pretnje i pritiska, i mislimo da ona ima veze sa rasčišćavanjem medijskog terena pred predstojeće predsedničke izbore.

XS
SM
MD
LG