Dostupni linkovi

Lukašenka batinama čuva diktaturu


Bjelorusija - Predsjednički izbori. Protesti na ulicama Minska, 20. decembar 2010.
Bjelorusija - Predsjednički izbori. Protesti na ulicama Minska, 20. decembar 2010.
Dugogodišnji bjeloruski lider Aleksandar Lukašenka i dalje tvrdi da je uvjerljivo pobijedio na nedjeljnim predsjedničkim izborima.

Usprkos njegovim tvrdnjama, glavni grad Minsk poprište je nasilja. Policija i dalje u pritvoru drži petoricu predsjedničkih kandidata opozicije. Zapad i promatrači kritiziraju vlasti zbog takvog ponašanja.

Predsjednica Centralne izborne komisije Lidija Jermošina objavila je kako je Lukašenka izvojevao odlučujuću pobjedu već u prvom krugu.

Službena pobjeda popraćena je brutalnim nasiljem, kako policije tako i neidentificirane snage sigurnosti koji su se sukobili s opozicionim demonstrantima. Pretučeno je i uhapšeno 600 ljudi, uključujući sedam od devet predsjedničkih kandidata.

Govoreći na konferenciji za novinare u Minsku, Lukašenka je objasnio ponašanje vlasti.

"Odgovorno tvrdim ratovi u našoj zemlji završili su juče. Pokušaji da se zemlja destabilizira neće biti tolerisani", rekao je on.

Danas je svega tridesetak ljudi demonstriralo na Trgu nezavisnposti u Minsku. Policija ih je rastjerala u roku od tri minuta.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenka
Iz zatvora su u međuvremenu puštena dva predsjednička kandidata koji su uhapšeni u nedjelju. Hapšenja, tuče i zatvaranje političkih suparnika naljutilo je zvanični Brussels. Portparolka visoke predstavnice vanjskih poslova EU pročitala je osudu Catherine Ashton.

"Visoka predstavnica Catherine Ashton osuđuje upotrebu nasilja, posebno premlaćivanje i pritvor nekoliko opozicionara. Ona poziva vlasti da puste na slobodu sve uhapšene", rekla je ona.

Portparol američkog State Departmenta Philip Crowley takodje je pozvao bjeloruske vlasti da puste sve koji su zatvoreni.

"Vlada Bjelorusije treba odmah osloboditi ljude. Vlasti pozivamo na suzdržanost u narednim danima. Moraju biti oprezni da ne spriječavaju ljude u ostvarivanju osnovnih prava", kaže Crowley.

U međuvremenu, ruske novinske agencije su izvijestile da je Lukašenka obećao da će objaviti tajna dokumenta koji dokazuju da je bjelorusku opoziciju podržavaju "zapadni partneri."

Rođaci i porodica uhapšenih pokušavaju da dobiju informacije o zatvorenicima dok stoje ispred zatvora u Minsku, 21. decembar 2010.
Najavio je kako će puštanje tih dokumenata na svojevrsnom bjeloruskom WikiLeaks-u, biti „istorijsko“

Moskva izbore u susjednoj državi vidi u mnogo lješem svjetlu od ostatka svijeta. Njihovi promatrači su tok glasanja ocijenili legitimnim, a ruski predsjenik Dmitrij Medvjedev dogadjaje u glavnom gradu nazvao je "unutarnjim pitanjem".

"Nadam se da će, kao rezultat ovih izbora, Bjelorusija postati moderna država koja će se nastaviti razvijati na temeljima demokratije i prijateljstva sa svojim susjedima", rekao je predsednik Rusije.

Lukašenka je, sa druge strane, u utorak poručio kako se Bjelorusija okreće od tenzija s Rusijom koje su pratile prošlost. Obećao je takodje da će "izdržati sve teškoće kako se ne bi odvojili od Rusije."
XS
SM
MD
LG