Dostupni linkovi

Lukašenko najavio sastanak sa Putinom u okviru vojnih vežbi Rusije i Belorusije


Detalj sa belorusko-ruske vojne vežbe, 10. februar 2022.

Autoritarni lider Belorusije Aleksandar Lukašenko kazao je da će se sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom 18. februara kako bi razgovarali o "daljim aktivnostima" u vezi sa zajedničkim vojnim snagama dok dve zemlje zajedno održavaju vojne vežbe.

Govoreći tokom posete vojnom poligonu Asipovitski 17. februara u vreme zajedničkih vežbi, Lukašenko nije rekao da li će ruske trupe početi da napuštaju njegovu zemlju nakon manevara, ali je naglasio da "nema potrebe za stvaranjem ruskih vojnih baza u Belorusiji".

"Stvari će se rešiti sutra", rekao je Lukašenko, misleći na sastanak sa Putinom.

U Moskvi, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je 17. februara da će se vežbe završiti kako je planirano 20. februara, ali nije komentarisao da li će ruske snage odmah otići.

S obzirom da se Belorusija graniči i sa istočnim krilom NATO-a i sa Ukrajinom, vežbe, u kojima učestvuje oko 30.000 ruskih vojnika, izazvale su zabrinutost na Zapadu zbog pravih namera Kremlja s obzirom na to da su okupile, prema procenama obaveštajnih službi, oko 130.000 vojnika i vojne opreme u oblastima blizu granice sa Ukrajinom.

Ministar inostranih poslova Belorusije Vladimir Makej rekao je 16. februara da će se ruske trupe u potpunosti povući iz Belorusije nakon završetka vežbi.

Ali Lukašenko je rekao da će razgovarati sa Putinom kako bi odlučio "kada, pod kojim uslovima i po kom rasporedu" će ruske trupe otići.

XS
SM
MD
LG