Dostupni linkovi

Lukašenko potpisao dekret o predsedničkim ovlašćenjima


Dekret omogućava transfer predsedničkih ovlašćenja na Nacionalni savet bezbednosti koji čine Lukašenkove pristalice
Dekret omogućava transfer predsedničkih ovlašćenja na Nacionalni savet bezbednosti koji čine Lukašenkove pristalice

Bloruski autoritarni lider Aleksandar Lukašenko potpisao je 9. maja dekret kojim se omogućava transfer predsedničkih ovlašćenja na Nacionalni savet bezbednosti, u slučaju da on bude ubijen ili iz bilo kojih drugih razloga onesposobljen da obavlja predsedničke dužnosti.

Mnoge zemlje smatraju da je Lukašenkovo predsedavanje nelegitimno od njegovog spornog ponovnog izbora u avgustu i brutalnog suzbijanja protesta opozicije u Belorusiji.

Lukašenko je prošlog meseca najavio da planira da promeni važeće mehanizme vlasti, u okviru kojih je bilo predviđeno da premijer preuzima predsednička ovlašćenja u slučaju da predsednik nije u stanju da obavlja svoje dužnosti.

Potpisanim dekretom, vlast preuzima Nacionalni savet bezbednosti, kojim će predsedavati premijer. Savet bezbednosti u Belorusiji čine Lukašenkovie pristalice.

Beloruske snage bezbednosti uhapsile su hiljade demonstranata na antivladinim protestima koji su počeli nakon spornih predsedničkih izbora na kojima Lukašenko tvrdi da je pobedio, a policijska premlaćivanja demonstanata široko su dokumentovana.

Lukašenko, koji Belorusijom vlada od 1994. godine, opire se međunarodnim pozivima da odstupi.

Evropska unija, koja smatra lažnim, nametnula je sankcije Belorusiji kao odgovor na represiju nad demonstrantima, opoziciji i medijima.

XS
SM
MD
LG