Dostupni linkovi

Lukač: Zločinačke organizacije nam prijete


Dragan Lukač
Dragan Lukač

Zločinačke organizacije u BiH djeluju po mafijaškim principima Koza nostre sa Sicilije, rekao je direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač u petak na konferenciji za novinare.

Govoreći o aktivnostima Federalne uprave policije vezanim za problamatiku organizovanog kriminala na prostoru Fedacije BiH, Lukač je upozorio da zločinačke organizacije imaju razvijen sistem djelovanja i metode zastrašivanja. Lukač je iznio primjer slušanja presretnutog telefonskog razgovora u tretiranju jedne zločinačke organizacije.

“Kad kriminalac postupajućoj tužiteljici u njenom uredu kaže ovako: ‘Bude li mi se šta dogodilo neće biti ni tebe ni tog tvog suradnika ovog ovdje što radi’. Nakon izvjesnog vremena ja razgovaram sa tom tužiteljicom, pitam je: 'Prijeti li tebi ko?' 'Ne prijeti', kaže ona. Ona direktoru policije ne smije reći da joj kriminalac prijeti. Mi imamo veoma ozbiljan problem u zemlji. Zločinačke organizacije koje djeluju imaju potpuno razrađene mafijaške principe Koza nostre sa Sicilije”, kaže Lukač.

Dragan Lukač dodaje da u posljednje vrijeme postoje saznanja o aktivnostima kriminalnih struktura, posebno sa određenog prostora jugozapada Federacije BiH, sa pokušajima da se onemogući djelovanje Federalne uprave policije u otkrivanju krivičnih djela kriminala i korupcije, u vezi sa opojnim drogama. Posebno su ofanzivni prema njemu, kaže, kao direktoru FUP-a.

“Imaju konkretne zahtjeve preko određenih pojednica iz političkih struktura da se makne direktor policije, što prije to bolje. Po mogućnosti da ode u mirovinu, ako ne u mirovinu, onda na groblje. I druga dimenzija, koja je u svemu tome najteža, je u činjenici da se na takve pozicije ne samo u Federalnoj upravi policije, nego i okviru naše obavještajne službe, postave ljudi koji su vrlo bliski ili su članovi tih zločinačkih organizacija. Nije problem da će direktor otići tamo negdje, a ja se nadam da neću završiti kao Jozo Leutar”, naveo je Lukač.

U pitanju je klasično mafijaško djelovanje procjenjuje Dragan Lukač, napominjući da su zločinačke organizacije spremne na sve.

“Nije meni niko poručio – direktore ubićemo te. Ali, kažem, način na koji oni rade i šta pokušavaju - ne bi me iznenadilo da se takvo nešto dogodi”, kaže Lukač.

Sve prijetnje neće, pak, zaustaviti Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova da radi svoj posao.

Lukač je tako izrazio nadu da će se uskoro riješiti predmet najveće pljačke banke u BiH. Radi se o pošiljci Union banke koja je opljačkana u oktobru 2010. godine na području Gruda u Hercegovini.

XS
SM
MD
LG