Dostupni linkovi

Nema zainteresovanih za kupovinu dijela Luke Bar


Luka Bar
Luka Bar
Prije raspisivanja tendera za prodaju najvrednijeg dijela Luke Bar kontejnerskog terminala i generalnih tereta, bilo je značajnog interesovanja referentnih lučkih operatera iz čitavog svijeta među kojima se govorilo o firmama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Libana.

Najglasnije su bile najave iz Srbije gdje je formiran koncern srpskih kompanija s ciljem da učestvuju u kupoprodaji lučkih kapaciteta. Međutim, na tenderu za privatizaciju dijela Luke Bar niko nije pokazao interesovanje za kupovinu lučke cjeline kontejnerski terminal i generalni tereti.

Prema mišljenju profesora Predraga Ivanovića, koji je ujedno i predsjednik borda direktora AD Luke Bar, nepojavljivanje kompanija i konzorcijuma koji su pokazali interesovanje za kupovnu najvrednije cjeline Luke Bar predstavlja iznenađenje, a može se tumačiti efektima ekonomske krize koja je pogodila upravo pomorski saobraćaj:

"Možemo reći da je prije svega to uzrokovano ipak efektima finansijske krize i ekonomske krize koja danas postoji u svijetu i koja je posebno pogodila brodarska preduzeća i uopšte pomorski saobraćaj, tako da je to po meni osnovni razlog zašto nijesmo imali u ovom trenutku prijave. Vjerovatno, što se tiče interesovanja iz Srbije, nijesu imali dovoljno vremena da organizuju konzorcijum privatnih preduzeća koji bi zajedno sa Vladom Republike Srbije učestvovali na konkursu. Kontejnerski terminal u Luci Bar, zajedno sa čitavim logističkim pravcem koji ide od Bara prema Beogradu i prema Budimpešti, predstavlja jedan veoma vrijedan transportni pravac koji u ovom trenutku poslovno relativno uspavan i njegova perspektiva u svakom slučaju dolazi. Tako da bih ovaj trenutak tumačio prije svega kao efekat i činjenicu da se nijesu pojavili na tenderu kao efekat ipak globalne ekonomske krize i ozbiljne probleme koje imaju operateri da obezbijede garancije o referentnim finansijskim institucijama."


Tokom dana nijesmo uspjeli da dobijemo srpskog ministra za infrastrukturu Milutina Mrkonjića koji je najviše insistirao da Srbija učestvuje na tenderu za kupovinu dijela Luke Bar i ranije iznosio ocjene da je i ekonomski i politički interes te zemlje da izađe na more, te je na osnovu toga učestvovao u formiranju koncerna srpskih firmi koje bi izašle na tender.

Profesor Ivanović očekuje da će u narednoj fazi, odnosno nakon raspisivanja novog tendera biti obezbijeđen strateški partner. Ipak, Ivanović smatra da pored razloga koji se vezuju za globalnu finansijsku krizu ističe i dio problema vezanih sa samu Luku Bar:

"Drugi razlog koji postoji je što imamo jedan kolektivni ugovor u Luci Bar koji je veoma izdašan sa aspekta obezbjeđivanja otpremnina za radnike koji bi eventualno bili tehnološki višak. Rekao bih da je neka slabost u paketu ponude koji mi nudimo, međutim, ta interna slabost se može anulirati sa činjenicom da je država spremna da se odrekne jednog dijela svojih prihoda u korist obezbjeđivanja kvalitetnog socijalnog programa za one ljude koji bi bili eventualno u budućnosti proglašeni tehnološkim viškom, ali vjerujem da će se i u budućnosti u narednom tenderu, koji će se najvjerovatnije raspisivati relativno brzo, obezbijediti strateški partner."


Jedan od koordinatora srpskog konzorcijuma koji je trebalo da učestvuje na tenderu, vlasnik MK Grupe Miodrag Kostić je saopštio podgoričkim "Vijestima" da je tender prekratko trajao. Dijelom problem vidi u ekonomskoj krizi, te da su kompanije okupljene unutar konzorcijuma imale različita očekivanja od tendera. Kostić je zaključio da je izuzetno ekonomski opravdano da Srbija ima izlaz na more, odnosno da sebi obezbijedi alternativne pravce izlaska na more.
XS
SM
MD
LG