Dostupni linkovi

Presuda Specijalnog suda: Luka Bojović oslobođen optužbi


Luka Bojović
Luka Bojović

Specijalni sud u Beogradu oslobodio je Luku Bojovića i Vladimira Milisavljevića optužbi za tri ubistva i dva pokušaja ubistva 2004. godine. Sudija Vladimir Mesarović je rekao da Tužilaštvo nije podnelo dovoljno dokaza za svoje tvrdnje da je Bojović organizovao grupu i učestvovao u ubistvima za koje se tereti optužnicom.

Istovremeno, Sretko Kalinić osuđen je na 35 godina zatvora zbog tri ubistva i dva pokušaja ubistva, a Miloš Simović na 30 godina zatvora zbog jednog ubistva i jednog pokušaja ubistva.

Švarm: Iznenađen sam presudom

Sudija je dodao da iskaz Sretka Kalinića koji je teretio ostale optužene, nije bio dovoljan da bi se donela drugačija presuda od izrečene.

"Priznajem da sam iznenađen kao vjerovatno i najveći dio javnosti", rekao nam je komentarišući odluku suda Filip Švarm, urednik beogradskog nedeljnika "Vreme".

"Godinama najviši predstavnici vlasti i policije davali su razne iskaze o Luki Bojoviću koji nisu ostavljali sumnje da je on jedan od jako važnih, ako ne i najvažnijih ljudi u organiziranom kriminalu. E, sad, suđenje je takvo kakvo je bilo. Navodi se da se optužnica temeljila samo na dva iskaza i sud je procenio da to nije bilo dovoljno da se Bojović osudi za ono za šta ga je tužilaštvo teretilo", kaže Švarm.

Luka Bojović je u zatvoru u Španiji, gde je osuđen na 18 godina zatvora zbog oružja i falsifikovanja dokumenata. Vladimir Milisavljević takođe robija u Španiji, ali je njemu presuđena 21 godina. Kalinić i Simović izdržavaju u Zabeli od po 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića i brojnih zločina "zemunskog klana".

Bojoviću i Milisavljeviću presuda je izrečena u odsustvu, dok je na optuženičkoj klupi Specijalnog suda u Beogradu bio samo Sretko Kalinić, a Miloš Simović nije želeo da ga dovedu iz zatvora na izricanje presude.

Na ovu presudu Tužilaštvo za organizovani kriminal može da uloži žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, pošto je za Bojovića i ostale tražilo maksimalnu kaznu od 30 do 40 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG