Dostupni linkovi

Ukrajina potvrdila povlačenje svojih snaga iz Lisičanska


Na fotografiji koju je dala vojna uprava Luganske oblasti vide se oštećene stambene zgrade u Lisičansku, Luganska oblast, Ukrajina, u nedelju rano ujutru, 3. jula 2022.
Na fotografiji koju je dala vojna uprava Luganske oblasti vide se oštećene stambene zgrade u Lisičansku, Luganska oblast, Ukrajina, u nedelju rano ujutru, 3. jula 2022.

Ukrajinske snage prinuđene su da se povuku iz istočnog grada Lisičanska, poslednjeg uporišta Kijeva u oblasti Luganska, saopštila je u nedelju ukrajinska vojna komanda, prenosi agencija Rojters.

"Nastavak odbrane grada doveo bi do fatalnih posledica. U cilju očuvanja života ukrajinskih branilaca doneta je odluka o povlačenju", navodi se u saopštenju na društvenim mrežama.

Ruske snage pojačale su napad na ukrajinsku oblast Donjeck 3. jula, granatirajući ključni grad Slovjansk nakon što su ranije tog dana tvrdile da su zauzele celu teritoriju susedne oblasti Luganska.

Gradonačelnik Slovjanska Vadim Ljah objavio je u postu na Fejsbuku da je njegov grad pogođen "granatiranjem iz višecevnih raketnih bacača... najtežim u poslednje vreme". "Bukti 15 požara. Mnogo je mrtvih i ranjenih", dodao je.

Pošto nije uspela da zauzme glavni grad Kijev, Rusija je revidirala svoj vojni fokus na istok Ukrajine sa ciljem da zauzme Donbas, koji se sastoji od oblasti Luganska i Donjecka. Slovjansk, koji je imao predratno stanovništvo od oko 107.000 ljudi, dugo je bio žarište teritorijalnih ambicija Moskve u regionu Donjecka. Zauzeli su ga separatisti koje podržava Rusija u aprilu 2014, ali su ga ukrajinske snage ponovo zauzele tri meseca kasnije.

Prethodno je 3. jula ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izvestio predsednika Vladimira Putina da je ruska vojska "oslobodila" celu teritoriju ukrajinske istočne oblasti Lugansk, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Šojgu je rekao da su ruske snage i militanti koje podržava Moskva preuzeli kontrolu nad gradom Lisičansk, koji je bio poprište žestokih borbi proteklih dana dana i koji je bio poslednje veliko uporište u regionu Luganska, delimično pod kontrolom Ukrajine.

"Sergej Šojgu je obavestio vrhovnog komandanta ruskih oružanih snaga Vladimira Putina o oslobađanju Narodne Republike Lugansk“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Ruski državni mediji citiraju portparola Ministarstva odbrane Igora Konašenkova koji je rekao: "Ruske trupe... se bore u Lisičansku, u završnici poraza opkoljenog neprijatelja".

Guverner Luganske oblasti Sergij Hajdaj napisao je na Telegramu da ruske snage "osvajaju uporište u gradu". Savetnik ukrajinskog predsednika Aleksij Arestovič rekao je kasno 2. jula da su ruske snage stvorile "preteću situaciju" u gradu.

U aprilu je Rusija povukla svoje snage iz okoline Kijeva i drugih delova Ukrajine i objavila da je kontrola istočnog ukrajinskog Donjecka i Luganska glavni fokus invazije.

Ruske trupe su u proteklih nekoliko dana raketirale Lisičansk, a najnovije borbe vode nedelju dana nakon pada Severodonjecka, koji se nalazi sa druge strane reke Siverski Doneck. Taj grad gotovo je sravnjen sa zemljom pre nego što ga je zauzela ruska vojska.

Takođe 3. jula, guverner ruske oblasti Belgorod, koja se graniči sa Ukrajinom u blizini grada Harkiva, rekao je da su najmanje tri osobe poginule, a brojne zgrade oštećene tokom noći u glavnom gradu regiona u, kako je visoki ruski poslanik nazvao „direktnom činu agresije od strane Ukrajine".

U postu na Telegramu 3. jula, guverner Vjačeslav Gladkov je izvestio o brojnim eksplozijama u Belgorodu, gradu sa oko 400.000 ljudi, oko 40 kilometara severno od granice sa Ukrajinom. On je rekao da je najmanje 11 stambenih zgrada i 39 privatnih kuća oštećeno ili uništeno u incidentu tokom noći.

Najmanje četiri osobe, uključujući 10-godišnje dete, su povređene, tvrdi Gladkov.

Poslanik Saveta federacije Rusije Andrej Klišas direktno je okrivio Ukrajinu za navodni incident.

"Smrt civila i uništavanje civilne infrastrukture u Belgorodu su direktan akt agresije od strane Ukrajine i zahtevaju najoštriji – uključujući i vojni – odgovor", napisao je Klišas na Telegramu.

Video snimci objavljeni na društvenim mrežama, čija autentičnost nije potvrđena, navodno prikazuju eksplozije i požare u gradu.

Belgorod, grad od gotovo 400.000 stanovnika, nekih 40 km severno od granice sa Ukrajinom, administrativni je centar regiona Belgorod.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, u Belgorodu i drugim regionima u Rusiji, bilo je brojnih prijavljenih incidenata, požara i eksplozija. Kijev nije preuzeo odgovornost ni za jedan od njih.

Rusija je intenzivirala svoju kampanju raketnih napada na ukrajinske gradove kako bi podržala svoju ofanzivu u regionu Donbasa na istoku Ukrajine u cilju obezbeđivanja potpune kontrole nad regionima Lugansk i Donjeck.

Te dve pokrajine čine Donbas, na koji je Rusija fokusirala svoju ofanzivu otkako se u proleće povukla iz severne Ukrajine i glavnog grada Kijeva.

Proruski separatisti drže delove obe pokrajine od 2014, a Moskva priznaje Lugansk i Donjeck kao suverene republike.

XS
SM
MD
LG