Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Otkazano tri hiljade Lufthanzinih letova

update

Avioni nemačkog nacionalnog avioprevoznika Lufthanze na Frankfurtskom aerodromu, 17 februar 2010. godine
Oko četiri hiljade pilota nemačke avio-kompanije Lufthanza stupili su u ponoć u četvorodnevni štrajk zahtevajući bezbednost na radu i siguran posao. Oko tri hiljade letova je otkazano, a kompanija je upozorila na kašnjenja i na domaćim i na međunarodnim linijama.

Lufthanzini avioni, koji obično dnevno obave oko hiljadu i osamsto letova, od kojih su 160 interkontinentalni, i u proseku prevezu 150 hiljada putnika, prizemljeni su zbog štrajka pilota.

Samo danas će biti otkazano 800 letova, u prvih nekoliko sati štrajka otkazano je više od 60 letova i to samo na frankfurtskom aerodromu.

Do podneva je u Minhenu otkazano preko 50 letova. Na aerodromu Tegel u Berlinu je saopšteno da možda neće moći da bude ostvaren ni vanredni plan koji je predviđao samo 28 od 70 letova koliko ih sa ovog aerodroma Lufthanza dnevno ima. U štrajku učestvuju i piloti iz Lufthanzinih kompanija Džerman Vings i Luftnanza Kargo.

Da bi umanjila štetu najveća nemačka i evropska avio kompanija svoje putnike je prebacila na letove drugih kompanija pa čak i na železnicu, a višesatna čekanja na aerodromima širom zemlje narednih dana biće neizbežna.

Rukovodstvo spremno da pregovara

Kompanija Swiss, takođe u vlasništvu Lufthanze, kao i partner kompanija LOT iz Poljske već su najavili da će za danas povećati broj aviona da bi dodatni kapaciteti mogli da budu stavljeni na raspolaganje putnicima Lufthanze.

Portparoal Lufthanse Klaus Gorny kaže za naš program da, što se tiče Balkana, mnoge destinacije i letove opslužuje Luftahs cityline, čiji piloti nisu u štrajku. Tako da se, posebno što se tiče letova preko Minhena, sve odvija prilično dobro, kaže Gorny.

Piloti strahuju da će ostati bez posla ukoliko zbog uštede umesto njih kompanija počne da angažuje letačko osoblje iz podružnica iz inostrantsva.

Pokušaji da se štrajk u poslednjem trenutku izbegne su propali, uključujući i nastojanje saveznog ministra saobraćaja Petera Ramzauera da posreduje između suprotstavljenih strana. Pre nego što je štrajk počeo on je upozorio da će to biti udar na ekonomiju zemlje ali i reputaciju Lufthanze.

Šteta koju će kompanija zbog ovog četvorodnevnog štrajka pretrpeti mogla bi da bude i do sto miliona evra, kaže portparol Lufthanze Klaus Valter.

"Spremni smo da pregovaramo o sigurnosti radnih mesta za pilote Lufthanze i da dođemo do sporazuma ali njihov sindikat treba da pristane na jedan preduslov a to je da piloti iz inostranstva koji rade za kompaniju budu uključeni u sporazum o radu”, objasnio je on.

Svima koji danas i narednih dana ne mogu da otputuju do željenog cilja kompanija nudi povratak novca ili izmenu rezervacije za letove do 31. maja. Ovaj štrajk biće najverovatnije najveći u istoriji nemačkog vazdušnog saobraćaja.

  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

XS
SM
MD
LG