Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Lozančić na hrvatskoj potjernici, izručenje malo vjerovatno

update

Niko Lozančić, Foto: Midhat Poturović
Nakon što je sutkinji zagrebačkoga Općinskog kaznenog suda poslao dva opširna pisma u kojima ljutito objašnjava zbog čega se ne želi odazivati na sudske pozive, zastupniku Parlamentarne skupštine u BiH Niku Lozančiću vijeće toga suda odredilo je pritvor i za njim je izdana međunarodna potjernica.

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu Lozančića tereti da je nezakonito primio više od 120.00 KM na ime vojne mirovine iako je
pravo na mirovinu izgubio nakon što je postao parlamentarac.

U Federalnoj upravi policije potjernicu još uvijek nisu dobili. Prema uobičajenoj proceduri, kada ga bh. policija temeljem međunarodne potjernice uhapsi, Nikola Lozančić će biti sproveden sucu koji će ga morati pustiti na slobodu jer Lozančić ima dvojno državljanstvo. Ćamil Kreso, šef kabineta šefa Federalne uprave policije:

„Otići će se po njega, odvesi u državni sud, državni sudija za prethodni postupak će konstatovati da ima državljanstvo BiH - i čovjek slobodan.“

Nikola Lozančić je 3. maja 1999. godine kao vojni osiguranik stekao pravo na invalidsku penziju Republike Hrvatske od 5.250 kuna mjesečno, što je oko 1.400 maraka. Nakon što je postao zastupnik u Parlamentranoj skupštini BiH stekao je osiguranje i po zakonu izgubio pravo na isplatu penzije. U optužnici se tereti da je znao da je o toj promjeni mora obavijestiti nadležne institucije u Hrvatskoj, što nije učinio, te je nezakonito primio više od 120.000 KM. Filip Dujmović, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje:

„ Korisnik mirovine ne može biti osiguranik, odnosno ne može primati plaću i dobivati mirovinu. Generalno ne. U slučaju da do toga dođe, onda se radi o nepripadnoj isplati i onda to ide zakonskim putem.“

Imunitet samo za učinjeno tokom dužnosti


Šefik Džaferović, Foto: Midhat Poturović
Iako je sudski proces tek krenuo, Lozančićeva penzija iz Hrvatske zamrznuta jer su za Zavod dovoljni dokazi koje su im predočili nosioci osiguranja u BiH. Dok Lozančić u pismu Općinskom sudu upozorava da prisilno dovođenje u Hrvatsku u njegovom slučaju ne bi bilo primjereno, te da mu se sud treba obraćati diplomatskom poštom jer je parlamentarac, Šefik Džaferović, član Ustavno-pravne komisije Parlamentrane skupštine BiH, pojašnjava kada se može pozivati na diplomatski imunitet:

„Parlamentarci imaju imunitet samo za radnju koja je učinjena u okviru njihove dužnosti. Sve drugo je izvan imuniteta.“

S obzirom da Lozančić pored hrvatskog posjeduje i bh. državljanstvo, optužnica u Hrvatskoj ne bi ga trebala previše zabrinjavati jer nijedna od dvije države ne izručuje svoje državljane. Iako se prema hrvatskom Krivičnom zakonu može suditi u odsustvu, zadnji sporazum koji je potpisan između dvije zemlje o odsluženju kazne ne priznaje presude u slučaju suđenja u odsustvu.

Nikola Sladoje, pomoćnik ministra pravde BiH, kaže za naš radio kako Lozančić može strahovati samo ukoliko Hrvatska zatraži od BiH preuzimanje krivičnog postupka:

„Dakle, kad jedna država ne može izručiti lice drugoj državi zatraži preuzimanje krivičnog gonjenja - i procedura je ista kao da kod sebe vodi postupak.“

Ne smatra se krivim


Kao parlamentarac u BiH Lozančić prima mjesečnu plaću od oko 5.000 KM. Sa mjesečnim paušalom, te sa radom u komisijama, ta cifra izađe i na 7.000. Iako Lozančić u svom pismu sudu u Zagrebu navodi kako nije imao dana radnog staža u Hrvatskoj, dodaje kako se ne smatra krivim. Više od 5.000 kuna mjesečno iz R Hrvatske Lozančić je shvatio, kako navodi u pismu, kao jedan oblik skrbi i ljubavi prema bh. Hrvatima koji su smislile i realizirale hrvatske vlasti.

U HDZ-u BiH ponašanje Nike Lozančića, ali i početak sudskog procesa nisu željeli komentarisati, dok je Lozančić i dalje nedostupan za medije. To previše ne čudi Antu Čolaka, zastupnika u Parlamentu i člana HSS-a, koji za naš radio kaže:

„Ove vladajuće stranke, njima ništa drugo ne treba, nego samo traže adrese gdje se još šta može šta uzeti, BiH, hrvatska mirovina itd. - to su nezasiti prohtjevi takvih ljudi.“

Ovdašnjoj javnosti, osim kao dopredsjednik HDZ-a BiH, Nikola Lozančić poznat je i kao najglasniji zagovornik povećanja plaća zastupnicima za sto posto. Pravdajući svoj zahtjev u zemlji gdje je prosječna penzija oko 400 KM, Loznačić se tada upitao: „Zašto zastupnike niko ne pita imaju li novca za kravatu?“
  • 16x9 Image

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG