Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Imaš platu u BiH, vrati penziju u Hrvatskoj


Niko Lozančić
Još nema rezultata istrage što ju je naložila premijerka Jadranka Kosor povodom medijskih napisa o tome da bosanskohercegovački političar Niko Lozančić, uz plaću u Parlamentu BiH prima i invalidsku mirovinu iz Hrvatske.

Prava iz mirovinskog osiguranja su osobna prava i prema Zakonu o zaštiti tajnosti podataka smatraju se profesionalnom tajnom, stoji u šturom pismenom odgovoru Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje na naš upit - do kuda se stiglo u ispitivanju slučaja Nike Lozančića, za kojeg su mediji upozorili da u Bosni i Hercegovini radi i prima dužnosničku plaću, a od Hrvatske prima mirovinu kao ratni vojni invalid Hrvatskog vijeća obrane?

Kako je naputak premijerke Jadranke Kosor da se istraži njegov slučaj, poduzmu mjere radi hitnog povrata bespravno primljenih sredstava i provjeri postoje li eventualno i drugi srodni slučajevi, osim mirovinskom fondu išao i USKOK-u, Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala, isto pitanje uputili smo i glasnogovorniku USKOK-a, Vuku Đuričiću. Evo njegovog odgovora:

„Izjave ne mogu davati nikakve.“

Nema niti vijesti o tome ima li drugih srodnih slučajeva moguće zlorabe. Kolega iz jednog hrvatskog business-magazina kazao nam je kako je on Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje uputio čak i popis hrvatskih političara iz Bosne i Hercegovine koji bi mogli biti korisnici hrvatske mirovine, ali je i njemu odgovoreno pozivanjem na zaštitu privatnosti.

Kotromanović: Premijerka dobro postupila


Mediji spominju brojku od 12.000 invalida HVO-a koji primaju mirovine iz Hrvatske. Ima ih za tisuću više i radi se o dvije kategorije.

Prva kategorija je oko 6.500 nekadašnjih pripadnika HVO-a, koji žive u Bosni i Hercegovini, a prije toga bili su u Hrvatskoj vojsci, pa primaju mirovine temeljem toga, a ne temeljem ratovanja u HVO-u. Njihova prosječna mirovina je 5.800 kuna i Hrvatska za njih izdvaja godišnje oko 500 milijuna kuna.

Druga kategorija su oni koji su obuhvaćeni Sporazumom o mirovinskom osiguranju između Hrvatske i Bosne i Hercegovine iz 2005. godine. Njih ima za sada oko 6.400: 5.888 invalida HVO-a i 516 obitelji poginulih vojnika HVO-a.

O čemu se radi - pojašnjava novinarka „Jutarnjeg lista“ Suzana Barilar:

„Hrvatska se obvezala da će državljanima Hrvatske, pripadnicima HVO-a, kod kojih je tamo utvrđen invaliditet i koji tamo imaju pravo na mirovinu, nadoknađivati razliku mirovine do mirovine koju bi primali da su u Hrvatskoj. Tiče se to invalida kod kojih je ustanovljena potpuna nesposobnost za rad i članova obitelji poginulih pripadnika HVO-a.“

Tako danas invalidi HVO-a, osim mirovine što je primaju od Mirovinskog fonda u Bosni i Hercegovini, od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje primaju i dodatak na tu mirovinu u visini od prosječno 2.800 kuna mjesečno, a obitelji poginulih prosječno 3.067 kuna. Lozančić vjerojatno spada u ovu drugu kategoriju jer nismo nigdje našli podatak da se borio u Hrvatskoj vojsci.

Predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane, ratni brigadir Hrvatske vojske, a sada zastupnik oporbenih Socijaldemokrata, Ante Kotromanović, kazao nam je kako za slučaj Lozančić zna samo iz medija, a da podupire zahtjev premijerke da se slučaj ispita:

„Mislim da je premijerka dobro postupila. Ona je bila dugogodišnji ministar hrvatskih branitelja i ona o tome mnogo zna, a pogotovo što se tiče podataka. Mislim da je mogla odlučnije reagirati.“


Plata u BiH 5.000 konvertibilnih maraka


Da ne ispadne da Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje ništa ne radi, dodajmo da u pitijskom odgovoru, što smo ga dobili na naš upit, stoji i kako je svaki korisnik prava dužan u roku od 15 dana prijaviti svaku promjenu koja utječe na pravo ili opseg korištenja toga prava, a da Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje provjerava i svaku dojavu o nastalim, a neprijavljenim promjenama.

Niko Lozančić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH i potpredsjednik HDZ-a BiH, moraće hrvatskom Zavodu za mirovinsko osiguranje vratiti blizu 900.000 kuna (220.000 KM) ako se i zvanično potvrdi da je radio u BiH i primao vojnu penziju u Republici Hrvatskoj posljednjih devet godina. Lozančić koji je već godinama na visokim federalnim i državnim funkcijama redovno prima i platu u BiH koja se kreće oko 5.000 maraka.

Ovaj slučaj pokrenuo je cijelu lavinu i samo se može naslućivati koliko je slučajeva poput Lozančića pošto hrvatsku vojnu penziju prima oko 13.000 osoba u BiH.

Federalni zavod penzijsko-invalidskog osiguranja posalo je kolegama u Zagreb originalne dokumente koji potvrđuju da je Niko Lozančić profesionalno angažiran u Parlamentu BiH i da mu uplaćuju penzijsko i zdravstveno osiguranje. Je li napravio novu radnu knjižicu u BiH, odnosno duplikat, za nove čelne funkcije, ili je hrvatskom Zavodu mirovinskog osiguranja nije ni ostavio prilikom penzionisanja, nemoguće je doznati jer je riječ o tajnim podacima.

Ivan Rogić, zamjenik direktora Federalnog zavoda PIO ipak nam je potvrdio kako je slučaj Lozančić pokrenuo suradnju dva zavoda u BiH i Republici Hrvatskoj, te da će vrlo skoro krenuti provjera popisa i upoređivanje podataka koje je u praksi do sada bilo teško kontrolisati.

"Jako teško zato što nijedna država, pa ni Hrvatska, ne daje drugoj državi svoje podatke, niti se to uparuje u biti da se otkriju slučajevi. Ovakvi slučajevi onda potenciraju. Ja sam siguran da će i hrvatski i entitetski zavodi u BiH sada vjerojatno napraviti jednu akciju da probamo iskontrolirati primaoce mirovina u Hrvatskoj i eventualno mirovinsko osiguranje u BiH.“

Veliki broj zloupotreba


U BiH, s druge strane, ostvariti radni odnos i primati penziju mogu samo osobe koje su penziju stekle sa 40 godina radnog staža. Svi ostali biće krivično gonjeni. Od Rogića doznajemo kako je samo u protekla tri mjeseca otkriveno 60 osoba koje su falsifikovale svoje dokumente, i ne samo u slučaju vojnih penzija. Veliki broj predmeta odnosi se na povratnike u BiH, od kojih neki primaju i plaću i penziju u dvije države, te invalidnine:

„Slične su prodcedure utvrđivanja i neka se ne zavaravaju svi oni koji su ostvarili mirovinu bilo gdje na svijetu, bilo u kojoj državi, ili bilo kakva druga primanja. Ovaj Federalni zavod i svaki drugi zavod će otkriti kad-tad ta neosnovana primanja i postupit će se sukladno zakonu i tražit će se povrat, naravno i odgovornost onih koji su prevarili državu ili mirovinsko osiguranje.“

Osim Nike Lozančića, koji za svoj posao u BiH prima platu oko 5.000 KM, odnosno oko 7.000 sa vojnom penzijom iz Hrvatske, u javnosti se spominjalo ime Vinka Zorića, člana HDZ 1990., također parlamentarca, ali i Ivana Bagarića, zastupnika dijaspore u hrvatskom Saboru, također člana ove stranke. Dok je Zorić javno demantirao primanja iz R Hrvatske, Ivan Bagarić na naše pitanje o vojnoj penziji kaže:

Ja sam zastupnik u hrvatskom Saboru. Ja sam izišao iz Ministarstva obrane u kontekstu tzv. zbrinjavanja njihovih djelatnika. To je jedan poseban status u smislu nekakve naknade, otpremnine.“

Iako se u javnosti diglo dosta prašine u slučaju Lozančić, predsjednik Udruge hrvatskih ratnih vojnih invalida BiH Anđelko Barun smatra kako će provjera pokazati da nije riječ o velikom broju zloupotreba, posebno kada su branitelji u pitanju. U vrijeme kada je Lozančić penzionisan, prije 10 godina, od aktuelnih 13.000 ratnih vojnih invalida penzionisano je njih oko 2.000,:

„Tako je bio rigorozan proces ’99. i ’98.. - i sam sam to doživio. Dok nisam sva svoja primanja koja sam imao sveo na nulu, da ništa ne primam, nisam mogao dobiti mirovinu R Hrvatske.“

Da je ipak bilo falsifikovanja dokumenata potvrdili su nam također članovi HVIDRE, koji su željeli ostati anonimni. Mnogi su radili na ugovoru o djelu, što zakon dopušta uz smanjenje mirovina, čega opet nije bilo. Komentirajući slučaj Lozančić, Barun je kazao kako je u najmanju ruku riječ o nemoralnom postupku. Zoran Krešić, komentator Večernjeg lista, u svojoj osudi bio je oštriji - nemoralno i protuzakonito:

„Ako se zna da u BiH ljudi žive sa 400, 500 maraka, svi znamo da su plaće u državnim parlamentima i razne te beneficije jako visoke, mislim da nema šta tražiti niti u čelništvu stranke - tako bi makar trebali razmišljati unutar HDZ-a BiH, ali niti u državnom Parlamentu.“

Iako su u HDZ-u BiH za tzv. medijski linč svog potpredsjednika optužili untrašnje hrvatske i bh. prilike, doznajemo kako će Lozančić vrlo vjerovatno odgovarati sudu časti stranke nakon što stignu rezultati istrage koju radi USKOK. To bi u konačnici moglo značiti povlačenje iz Parlamenta političara koji se prošle godine čak požalio novinarima kako je njegova skromna plata dovoljna jedva za odijelo i kravate koje mora stalno nositi.
  • 16x9 Image

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG