Dostupni linkovi

Low cost kompanije šansa za crnogorski turizam


Ilustracija
Ilustracija
Tokom 2011. inostrani turisti su u Crnu Goru dolazili ili preko dubrovačkog aerodroma Ćilipi ili koristeći mnogo skuplju opciju preko Podgorice i Tivta. Razlog za to je podatak da niskotarifne avio kompanije ni u prošloj godini nijesu letjele za i iz Crne Gore.

Koliko to poskupljuje domaću turističku ponudu i koliko se šanse da lou kosteri ipak dovedu prve turiste na ljeto ove godine?

Kao na klackalici, prošle godine su iz Ministarstva turizma najavili da niskotarifni prevoznici dolaze u septembru, a onda u septembru da ipak neće doći jer smo zakasnili sa pregovorima, da bi na kraju dobili obećanje da ih možemo očekivati na ljeto ove godine.

"U ovom trenutku su ostali samo završni razgovori sa Ryanairom, koji bi prema nekim sadašnjim tendencijama koje imamo otvorio četiri linije iz Evrope prema Crnoj Gori. Čini mi se da je ta priča već izvjesna. Ako bi smo uspješno završili ove pregovore cijenim da bi prve low cost goste mogli imati krajem prvog kvartala ove godine", kaže za RSE ministar turizma Predrag Sekulić.

Avio karta je veoma važna, ako ne najvažnija stavka u budžetu jednog zapadnog turiste kada se odlučuje za neku destinaciju, isticali su u bezbroj navrata tusristički radnici u Crnoj Gori.

Jeftinije avio karta do Crne Gore bila bi magnet za turiste iz Evrope, kaže Branko Banjo Čejović, predstavnik agencije koja je vlasnik nekoliko internet sajtova poput visit-montenegro.com ili destination-montenegro.com koji su namijenjeni inostranim turistima i preko kojih oni mogu da zakupe smještaj u Crnoj Gori.

Preko Dubrovnika do Crne Gore

Nakon sedam godina iskustva i kontakata sa stranim turistima prvo pitanje na koje oni traže odgovor, kaže Čejović, jeste kako doći do Crne Gore.

"Tu se pojavljuje problem low cost kompanija, koje bi svojim pristupačnim cijenama mogle da vrše transport zainteresovanih turista iz Evrope i ostalih zemalja svijeta u Crnu Goru. Neću pretjerati ako kažem da zadnjih sedam godina 80 posto zahtjeva i mejlova koje primamo od stranaca jesu tipa – kako da se prebacimo iz Dubrovnika u Crnu Goru. To znači da ogroman broj turista dolazi na Ćilipe i tako dalje u Crnu Goru. Čak ni taj njihov prevoz od Ćilipa do Crne Gore nije organizovan kako treba", kaže Čejović.

Predrag Sekulić
Predrag Sekulić
A dok crnogorski turizam nikako da dočeka prve nisko tarifne avio prevoznike, u Hrvatskoj oni već značajan učestvuju u prevozu turista iz Zapadne Evrope na hrvatsku obalu.

"Zračna luka Dubrovnik je u protekloj godini ostvarila promet od milion i 350 tisuća putnika. Od toga su niskotarifni prijevoznici prevezli 308 tisuća putnika ili 23 posto. Niskotarifni prijevoznici su se ovdje počeli pojavljivati od 2005. godine i svake godine se povećavao njihov udio prometa do 2011. kada je nešto smanjen", kaže zamjenik direktora aerodroma Ćilipi Frane Lucetić.

Nije samo dolazak nisko tarifnih avio kompanija u Crnu Goru pitanje koje zanima turističke radnike već i građane Crne Gore koji poslom ili privatno putuju u inostranstvo.

Jedna od njih, slušateljka Radija Slobodna Evropa, Ana Jakić u posljednje vrijeme često putuje u Veliku Britaniju i redovno koristi usluge low cost kompanije, prvenstveno zbog jeftinijih karata.

Ipak, da bi letjela jeftinije mora prvo da dođe do aerodroma Ćilipi.

"Mi sada letimo za London sa Wizz Airom sa grupom studenata i to je neuporedivo jeftinije. 180 eura je jeftinije nego što je bio Montenegro airlines kada je letio ka Londonu a sada ne leti, znamo, pretpostavljamo šta je razlog", kaže ona.

Na pitanje šta bi kao putnica i kao građanka poručila državi kada je u pitanju eventulani dolazak niskotarifnih avio prevoznika u Crnu Goru, Ana Jakić kaže:

"Što prije to bolje realizovati tu sjajnu ideju da se što prije u Crnu Goru puste Ryanair ili Wizz Air. Dubrovnik im je najbolji primjer budući da Wizz Air leti do Dubrovnika i sada razmišljaju da lete i tokom zime. Evo, uzmite British Airlines koji nije low coster ali imate povratnu kartu Dubrovnik - London za samo 120 eura".
XS
SM
MD
LG