Dostupni linkovi

Louvre premješta umjetnine izvan Pariza, da li će ih posjetioci slijediti


Gužva u Louvreu oko slike Mona Lisa
Gužva u Louvreu oko slike Mona Lisa
Independent, priredila Mirjana Rakela

John Lichfield procjenjuje šanse da novi muzej u Lensu, gradiću na sjeveru Francuske, do sada poznatom po propalim rudnicima ugljena i nogometnom drugoligašu, postane nova kulturna meka. Muzej je vrijedan oko 247 milijuna eura.

Depresivni bivši rudarski gradić do sada je imao dva razloga za „slavu“ - po tome što ima najviše hrpe šljake u Europi, a njegov klub ima najviše nogometnih zaljubljenika u cijeloj Francuskoj.

Međutim, od ovog mjeseca, Lens bi se trebao prdružiti prvoj kulturnoj ligi Francuske. Najveći svjetski muzej umjetnosti, Louvre, otvoriti će svoju depadansu, 60 km od ulaza u tunel ispod La Mancha, na samom pragu Britanije.

"Sjeverni Louvre" će biti mnogo manji od onog na obalama Seine. U skupini od pet, niskih paviljona od aluminija i stakla, na mjestu bivšeg rudnika ugljena biti će izložene umjetnine koje datiraju iz 5000 godine prije naše ere do početka 19. stoljeća i izložbene postave će se mijenjati.

Nažalost, Mona Lisa, koja je previše krhka za vožnju čuvenim TGV-om (vlakom) sa poznate stanice Gare du Nord ostaje u svom domu. Međutim, njezina veća sestra, restaurirana slika Leonarda da Vincija, Djevica i dijete sa svetom Anom, biti će dio izložbe koja se za javnost otvara 12. prosinca.

Muzej, koji će službeno otvoriti predsjednik François Hollande, imati će i djela Botticellija, Rafaela, Rubensa, Rembrandta i Poussina. Preko 200 slika bit će izloženo u blistavom „vremenskom“ tunelu: galerija na blagoj uzbrdici sa staklenim krovom i bijelim zidovima.

"Galerija vremena", koja ima dužinu nogometnog igrališta, priča povijest umjetnosti od 3300 godina prije Krista do ranih 1800-ih. Jedna petina izložaka će se mijenjati svake godine.

Može se činiti čudnim što je Lens - francuski ekvivalent Barnsleya (mjesta u Južnom Jorkshiru) ili Wigana (gradića pored Manchestera) - izabran za regionalnu podružnicu Louvra.
Muzej Louvre noću
Muzej Louvre noću

Gradić, do sada poznat po nogometnom stadionu koji ima veći broj mjesta od stanovnika (a njih je oko 35 tisuća), odabran je s namjerom da se revitalizira područje koje je ekonomski stradalo nestankom teške industrije u 1970-tima.

Izabran je i zbog svog strateškog položaja, sat vremena vožnje je udaljen je od tunela, 30 minuta od Belgije, a Nizozemska je na manje od dva sata vožnje, a vikendom ga rado posjećuju turisti iz Velike Britanije na putu do Lilla, obale francuskog dijela kanala ili do spomenika iz Prvog svjetskog rata.

Vjeruje se da bi Louvre mogao učiniti za Lens ono što je Guggenheim muzej učinio za Bilbao u sjevernoj Španjolskoj, koji je također osjetio slom teške industrije.

Novi život za Lens

Lens očekuje više od pola milijuna posjetitelja godišnje, no pitanje je da li će se to i dogoditi.

Louvre vjeruje da će "Galerija vremena“ postati velika atrakcija. Prva izložba se otvara i zapisima starima više od 5 tisuća godina. Riječ je o "popisu za kupovinu hrane“ - preuzet iz hrama Eanna u gradiću Warka, u Iraku.

Rad odabran za "kraj" je jedan od načuvenijih francuskih platna, rada Eugèna Delacroix „Slobodna predvodi narod“ iz 1830.

U novom muzeju nema impresionista, nema suvremene umjetnosti i to je slabost "povijesti umjetnosti" koja je odabrana za Louvre u Lensu.

No, takva su pravila Louvra. Mlađe „dijete“ se mora striktno pridržavati eksponata koji datiraju do prije 200 godina. Radovi iz kasnijih razdoblja pripadaju Muzeju d'Orsay i Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti.

Muzej u Lensu je arhitetektosnki osmislila japanska graditeljska agencija Sanaa, koja je također bila odgovorna za ljetni paviljon u londonskom Hyde Parku u 2009.

Do sada, prve reakcije u francuskim medijima su različite. Le Figaro je prilično "diskretan" dok časopis Nedjelja piše da muzej izgleda kao "dva, golema, hladna hangara".

No, socijalistički gradonačelnik Lensa, Guy Delcourt, se nada da će muzej udahnuti novi život samom mjestu.

"Najveći muzej na svijetu dolazi u jedan od najsiromašnijih gradova u Francuskoj," rekao je on. "Do sada smo umirali, a sada možemo ponovno živjeti."

Poput Louvra, i muzej moderne umjetnosti Pompidou u Parizu je otvorio svoju regionalnu podružnicu u Metzu, u istočnoj Francuskoj, prije dvije godine. Uspjeh je premašio sva očekivanja, i s oko 600.000 posjetititelja, to je bilo najposjećenije kulturno mjesto izvan Pariza prošle godine.
XS
SM
MD
LG