Dostupni linkovi

Lopandić za RSE: Izložbu o Stepincu iskoristili da bi me smenili


Duško Lopandić
Duško Lopandić

Smenjeni ambasador Srbije pri Evropskoj uniji Duško Lopandić tvrdi u izjavi za RSE da njegova reakcija na kontroverznu izložbu o Alojziju Stepincu, koju je nedavno pod krovom Evropskog parlamenta (EP) organizovala zastupnica Hrvatske seljačke stranke Marijana Petir, nije razlog zbog kog je smenjen.

On je uveren i tvrdi da je sporna izložba u EP samo iskorišćena kako bi bio smenjen.

"Radi se o jednom marginalnom skupu koji nema nikakav efekat. Pomalo je čudno da je to iskorišćeno za smenu. Čini mi se da je sve urađeno samo kako bi se ubrzala procedura same smene", navodi Lopandić kome je uskoro trebalo i da istekne četvorogodišnji mandat u Briselu.

"Oni koji su na vlasti biraju one koji ih predstavljaju. To je sasvim normalno. Vlada Srbije određuje svoje predstavnike na način na koji to želi. Ja samo ukazujem na činjenicu da sam kao državni službenik koji 30 godina radi ovaj posao povređen načinom, te da posle tri godine rada u Briselu nisam zaslužio smenu na način na koji je sprovedena", kaže Lopandić.

Duško Lopandić nije želeo da nam odgovori na pitanje kome se, po njegovom mišljenju, žurilo, ali konstatuje da brzina smene i dato obrazloženje nisu odgovarajući.

Odluku o smeni Lopandića objavili su mediji u sredu ujutro, uz objašnjenje da je taj potez preduzet zbog propusta vezanih za izložbu o Alojziju Stepincu.

Takođe, navedeno je da će Lopandića na mestu šefa misije zameniti Ana Hrustanović, dosadašnja ambasadorka Srbije u Rimu.

Protestna pisma upućena i Šulcu

Neuobičajeno za diplomatsku praksu Lopandić se potom javnosti obratio pismom u kom navodi da je sa dužnosti opozvan "namah i mimo uobičajene procedure, u periodu tehničke vlade, u osetljivom i kompleksnom momentu pregovora sa EU, bez konsultacija ili razmatranja širih i objektivnih okolnosti onoga što se desilo".

Inače, Lopandić je kao šef Misije Republike Srbije pri Evropskoj uniji u Briselu pre sedam dana, po instrukciji iz Beograda, uputio oštar protest zbog izložbe "Hrvatski svetac kardinal Stepinac" organizovane u EP.

Alojzije Stepinac
Alojzije Stepinac

Protestna pisma su upućena predsedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu, kao i predsedavajućem Komiteta za spoljne poslove EP Elmaru Broku, odnosno predsedniku grupacije Evropske narodne partije (EPP) Manfredu Veberu.

O izložbi su obavešteni i izvestilac EP za Srbiju Dajvid Mekalister i izvestioci iz senke, te drugi poslanici Evropskog parlamenta.

"Mislim da smo odgovarajućim i vremenski brzim protestima skrenuli pažnju samog EP i onih koji se bave posebno Balkanskim poluostrvom na problem ličnosti Alojzija Stepinca i šire pitanje revizije Drugog svetskog rata. U tom smislu mislim da smo u EP naišli na razumevanje i da se se ovakve stvari neće ponavljati", istakao je Lopandić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG