Dostupni linkovi

Londonski napadač Khalid Masood je zapravo Adrian Russell


Napadač iz Londona nakon pucnjave
Napadač iz Londona nakon pucnjave

Britanska policija saopćila je da je obavila još dva "vrlo značajna hapšenja" tokom noći, što znači da je do sada uhapšeno devet osoba zbog povezanosti s terorističkim napadom koji se dogodio prije dva dana pred britanskim parlamentom. Objavljeno je da je napadač Khalid Masood rođen kao Adrian Russell u Kentu.

Zamjenik šefa Scotland Yarda Mark Rowley je iznio detalje o napadaču:

"Jučer smo za ubijenog teroristu rekli da je Khalid Masood. No, utvrdili smo da je imao brojne pseudonime, te da je rođenjem zapravo Adrian Russell. Istraga se fokusira na razumijevanje njegovih motiva, pripremu i suradnike. Iako nema saznanja o novim prijetnjama, moramo utvrditi da li je djelovao sam inspiriran možda terorističkom propagandom ili ga je neko poticao, podržavao i davao mu uputstva", kazao je Rowley.

Rowley je istaknuo da treba utvrditi kako je Russell radikaliziran, da li je na to utjecala zajednica ili online propaganda iz inozemstva.

Pedesetdvogodišnji Masood je bio otac troje djece. Živio je u različitim djelovima Engleske, kao i u Lotonu i uistočnom dijelu Londona. Koristio je razna imena, od koji je jedno bilo Adrian Elms.

Kao profesiju kada je unajmljivao automobil kojim će kasnije izvršiti teroristički napad upisao je "učitelj", no prema saznanjima koje ima BBC nikada nije radio kao učitelj u bilo kojoj engleskoj državnoj školi.

Prema Scotland Yardu, Masood nije predmet bilo kakve aktualne istrage i nije bilo obavještajnih saznanja da bi mogao izvršiti teroristički napad.

"Međutim, bio je poznat policiji i ima niz prethodnih presuda za zlostavljanje, uključujući i teške tjelesne ozljede, posjedovanje oružja i kršenje javnog reda i mira", navedeno je.

Prva kaznu je "zaradio" kada mu je bilo 19 godina, u novembru 1983, a posljednja presuda datira iz decembra 2003, kada je kažnjen zbog posjedovanja noža.

Nikada nije bio osuđivan za djela terorizma.

U izjavi pred poslanicima britanska premijerka Theresa May je rekla da je napadač Britanac i da je "prije nekoliko godina" bio predmet istrage zbog nasilnog ekstremizma", ali da nije bilo saznanja da namjerava ili da će izvršiti napad.

Militantna grupa "Islamska država" Masooda je opisala kao "vojnika Islamske države", te je preuzela odgovornost za napad.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG