Dostupni linkovi

U Londonu održana 50. Parada ponosa


Prajd je organizovan dve godine nakon pauze zbog epidemije korona virusa i pola veka nakon prvog londonskog marša za proslavu Prajda 1972. godine.
Prajd je organizovan dve godine nakon pauze zbog epidemije korona virusa i pola veka nakon prvog londonskog marša za proslavu Prajda 1972. godine.

U Londonu je održan 50. Parada ponosa, dve godine nakon pauze zbog epidemije korona virusa i pola veka nakon prvog londonskog marša za proslavu Prajda 1972. godine.

Subotnja povorka krenula je sličnom rutom kao prva, počevši ispred Hajd parka i obilazeći ulice prema Vestminsteru. Chris Joell-Deshields, direktor organizatora Prajda u Londonu, rekao je da su od inauguracionog događaja zarađena "značajna" prava i slobode, "ali ima još toga da se uradi".

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan, koji se pridružio proslavi, pozdravio je "predivan dan jedinstva, vidljivosti, jednakosti i solidarnosti", prenosi AP.

Najavljeno je da će više od 600 LGBTK grupa učestvovati u maršu, na čijem su čelu bili članovi Gej oslobodilačkog fronta sa protesta 1972. godine. Takođe su bile zastupljene mnoge organizacije - od dobrotvornih preko univerziteta do hitnih službi. Ali uniformisani policajci iz londonske Metropoliten policije nisu bili među njima, kao što je bio slučaj prethodnih godina.

Ovaj potez je usledio kao odgovor na LGBTK kampanje koje su izrazile zabrinutost zbog svog poverenja u policiju, posebno zbog kvaliteta istrage policijskih snaga o ubistvima koje je izvršio serijski ubica Stiven Port. Port je 2016. osuđen na doživotni zatvor bez uslovnog otpusta zbog ubistava četvorice gej mladića koje je upoznao na internetu.

Pripadnici policije mogli su da se sami priključe subotnjem maršu.

"Mislim da je policija bila osetljiva na pitanja koja je pokrenula zajednica", rekao je Khan. "U Prajdu i oko njega biće uniformisani oficiri kako bismo bili sigurni da smo svi bezbedni, kako bi se uverili da ova parada uspe", dodao je.

Oni koji su učestvovali bili su pozvani da se testiraju na COVID-19 pre marša, usled porasta broja slučajeva virusa širom Britanije. Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva izdala je slično upozorenje za ljude koji pokazuju moguće simptome majmunskih boginja.

XS
SM
MD
LG