Dostupni linkovi

Lomljenje česnice u Beogradu: Novčić za sreću i sve petice


Više stotina Beograđana, među kojima najviše dece, niska temperatura i snežne padavine nisu sprečili da učestvuju u lomljenju božićne česnice na Trgu otvorenog srca u centru Beograda. Prema verovanju, onaj u čijem se parčetu pogače, koja se lomi rukama, nađe novčić, imaće sreće u narednoj godini.

Jedan od tri zlatnika, koji su se nalazili u česnici – nezamenjivoj pogači božićne trpeze pronašao je Filip Tomović osmogodišnji učenik iz Beograda. Filip, koga su mediji odmah doslovce opkolili, blistao je od sreće.

“Prvi put sam izvukao zlatnik i mnogo sam srećan. Poželeo sam da dobijem sve petice u školi. To mi je najveća želja koju imam”, rekao je Filip.

Filip Tomović
Filip Tomović

Upitan zna li koja je simbolika pronalaženja zlatnika u česnici, kratko je odgovorio: “Sreća”.

Popularni događaj u centru Beograda priređuje se uz podršku Grada Beograda, Turističke organizacije Beograda i Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve. Lomile su se dve česnice prečnika 1,5 i 2,5 metara i težine 50, odnosno 180 kilograma.

Među okupljenima bila je i studentkinja Milena Paunović, koja je na Trg republike u Beogradu povela rođaku iz inostranstva.

“Došla sam sa tetkom, ona je kod nas u gostima. Htela sam da joj pokažem mali deo naše tradicije i sam centar grada. Tako da je ovo bila jedinstvena prilika. Nije nam smetalo vreme, evo čekamo već pola sata. Važno nam je da budemo ovde da osetimo duh tradicije koja treba da se nastavi i očuva", kaže nam Milena čija je tetka u Beograd stigla iz Rusije.

Vladan Kovačević, po struci vozač, na ovu manifestaciju doveo je dvojicu sinova iz Guče. Božić mu je, podvlači, najradosniji praznik.

Deljenje parčića česnice u centru Beograda
Deljenje parčića česnice u centru Beograda

“Ja radim ovde, a sinovi su došli kod babe i dede za Božić. To je najradosniji praznik za nas Srbe, ali i čitav svet. Rođenje Isusa Hrista značajno je za sve nas, a lomljenje česnice mi znači nešto kao život”, naglašava Vladan.

Stani Stošić, nezaposlenoj samohranoj majci, Božić daje veru u bolje sutra. Nada se da će joj u ovoj godini život krenuti sa, kako kaže, mrtve tačke.

“Dolazim svake godine, mnogo je lepo. Bila sam prošle godine na Terazijama i jedno dete je stvarno izvuklo novčić. Meni se to nikad nije desilo. Ali sećam se tog deteta, otac mu je čuvao parče česnice u kom je pronašao paricu u džepu. Ima nešto sveto u ovom danu za one koji veruju u boga. Božić za mene znači da tada čovek treba malo da se uspokoji i da okupi svoju porodicu. Čini mi se i da same božje zapovesti mnogo znače kroz život. Bolje se prođe, bolje ljudi žive, bolje se deca školuju”, zaključuje Stana Stošić.

  • 16x9 Image

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. Pre toga pet godina proveo na Radiju B92.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG