Dostupni linkovi

Nikolić: Svađe oko mjesta pogubljenja


Radovan Karadžić u sudnici 16. veljače 2012.
Radovan Karadžić u sudnici 16. veljače 2012.
Na haškom suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću okončano je četverodnevno svjedočenje insajdera Momira Nikolića, obavještajno-sigurnosnog pomoćnika zapovjednika Bratunačke brigade, prvog oficira VRS-a koji je priznao sudjelovanje u organizaciji srebreničkih pogubljenja.

Nikolić je izjavio kako ne zna što je optuženi znao o zločinama, ali i potvrdio kako se lokalni čelnik bratunačke Srpske demokratske stranke pozivao na Karadžićeva uputstva u vezi sudbine zarobljenika.

„Netko se mogao pozvati lažno u moje ime“, pravdao se optuženi Karadžić tvrdeći kako nije ništa znao što se događa sa zarobljenicima 12.i 13.srpnja 1995. na području Bratunca.

Svjedok Nikolić je, pak, ispričao kako je bivši predsjednik bratunačkog SDS-a, prilikom kontakta s Vojskom Republike Srpske, rekao drugačije.

„Ja sam rekao samo da sam svjedočio, da se Miroslav Deronjić u vezi sudbine zatvorenih zatvorenika, pozivao na instrukcije koje je dobio od predsjednika Republike, gospodina Karadžića, u vezi toga da zarobljenici trebaju ići iz Bratunca. A Miroslav Deronjić je rekao da on ne želi da ti zarobljenici budu ubijeni u Bratuncu, da je njemu dosta problema i da oni trebaju ići s teritorije općine Bratunac“, opisao je Nikolić sastanak 13.srpnja 1995.godine na kojem su se oficir VRS-a Ljubiša Beara i Karadžićev povjerenik za Srebrenicu Miroslav Deronjić svađali oko toga - hoće li će zarobljenici biti pogubljeni u Bratuncu ili Zvorniku.



„Ubojstva su se događala po vijekovnom automatizmu“, ustvrdio je s druge strane Karadžić, podsjećajući na krvavu povijest sukoba u Bosni i Hercegovini, odbijajući pri tom zapovjednu odgovornost nad svim počinjenim zločinima za vrijeme zadnjeg rata.

Momir Nikolić u sudnici, 16. veljače 2012.
Momir Nikolić u sudnici, 16. veljače 2012.
„Je li to uvijek bilo planirano ili su to bili iznenadni napadi i sukobi? Ne govorim o srpnju 1995.nego o brojnim tim spaljivanjima sela, pljačkama i ubojstvima“, ustvrdio je optuženi odbacujući optužbe za organizaciju zločina nad stanovništvom nesrpske nacionalnosti.

„O bilo kojem Vi periodu govorite, kada je riječ o vojnim operacijama....ja samo govorim o vojnim operacijama, znači kada o tome govorite onda nikako, po mom mišljenju kao vojnika, kao oficira, se nikada ne može isključiti element rukovođenja i zapovjedanja“, odbio je Nikolić mogućnost da se sve događalo spontano pa između ostalog i ubojstva u Srebrenici.

Nikolić je napomenuo Karadžiću kako bi „pobjegao glavom bez obzira“ te da ne bi izvršavao naređenja da se može ponovno vratiti u srpanj 1995.godine. Uz to izjavio je optuženom kako se lakše osjećao dok je priznao sudjelovanje u zločinu te se suočio sa svojom krivnjom.

Kao sljedeći svjedok haškog tužiteljstva iskaz će dati bivši dopisnik londonskog Independenta iz Beograda Robert Blok (Block), pisac teksta – „Tijela se gomilaju u srebreničkom hororu“. Njegov iskaz vezan je uz video snimak ubijenih muškaraca i dječaka ispred skladišta u Kravici očekuje se idući tjedan u utorak.

Obrana je iznijela prigovor na dio iskaza Blocka u kojem se spominje da je Karadžić ljut zbog postojanja spomenute snimke i kako je zatražio njezino povlačenje nakon što je prikazana u beogradskoj TV kući Studio B samo nekoliko dana nakon zauzimanja zaštićene zone. O prigovoru će sudsko vijeće odlučiti sljedeći tjedan.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG