Dostupni linkovi

Lokalni izbori u Vukovaru


Vukovar
U Vukovaru se u nedelju održavaju prijevremeni izbori za gradonačelnika i Gradsko vijeće. Izbori se održavaju, jer Gradsko vijeće u dosadašnjem sastavu nije uspjelo izglasati gradski proračun.

Šest je kandidata za gradonačelnika, koji se bira izravno. Favoriti su dosadašnji gradonačelnik Željko Sabo, koji izlazi kao nezavisni kandidat, i Ivan Penava koji je kandidat bloka stranaka oko HDZ-a.

Sabo je do sada na izborima kandidiran i biran kao kandidat SDP-a, ali ga je SDP na ovim izborima odbio kandidirati, jer mu se sudi zbog navodnog podmićivanja dvoje HDZ-ovih vijećnika, i zbog još dvije afere. Međutim, iako ga nije službeno kandidirao, SDP je Sabi dao potporu. Kandidata ima i stranka srpske manjine SDSS, a to je aktualni predsjednik Zajedničkog veća opština i saborski zastupnik Dragan Crnogorac.

Ako nijedan kandidat za gradonačelnika na današnjim izborima ne dobije 50 posto glasova izišlih birača, za 14 dana održava se drugi krug izbora, na kojem sudjeluju dva kandidata sa najviše glasova u prvom krugu.

Za izbore za Gradsko vijeće Vukovara osam je kandidacijskih lista, od toga dvije koje su sastavile stranke srpske manjine. U Vukovaru je u popis birača upisano 27.148 građana. Bira se 21 član Gradskog vijeća, a sedam mjesta u vijeću rezervirano je za srpsku manjinu.


Željko Sabo
Željko Sabo
Sabo najavljuje – ako pobijedi - da će najskupljem gradu u Hrvatskoj donijeti projekte vrijedne milijardu eura. Nemam pravo odustati zbog Vukovaraca, zbog Vukovara i projekata koje namjeravam ostvariti. Prijevremene izbore nisu željeli građani Vukovara koji su svoje rekli prije godinu dana. Moje dosadašnje zamjenice Danijela Stanković i Drinka Komljenović bit će ponovo kandidatkinje za te funkcije“, najavio je Sabo. Naglasak u izbornoj kampanji HDZ-ovog kandidata Penave bilo je otvaranje novih radnih mjesta.

Vukovar je od prošlogodišnjih lokalnih izbora u svibnju opterećen sukobima oko postavljanja dvojezičnih ploča. Zakon o službenoj uporabi manjinskog jezika i pisma obavezuje da se u službenoj upotrebi koristi jezik i pismo neke menjine, ako ona u ukupnom broju građana u toj zajednici iznosi 33 posto ili više. Kako su rezultati Popisa stanovništva iz 2011. pokazali da je broj pripadnika srpske manjine porasao i premašio 33 posto, postala je obavezna službena upotreba srpskog jezika i ćirilice, pored hrvatskog jezika i latinice. HDZ je na „opasnosti“ od toga izgradio cijelu kampanju za prošlogodišnje lokalne izbore.

Vlada je početkom rujna prošle godine počela postavljati dvojezične ploče na državne insitucije, ploče su u niz navrata razbijene ili ukradene, pa su postavljene nove, a protiv postavljanja dvojezičnih ploča ustala je inicijativa građana Stožer za obranu hrvatskog Vukovara. Oni tvrde da su nezavisni i da im je jedini motiv zabrinutost da bi ćirilica povrijedila hrvatske ratne stradalnike, dok mnogi upozoravaju na njihovu izravnu povezanost sa HDZ-om i strankama desno od njega.

Prvi rezultati očekuju se oko 22 sata
XS
SM
MD
LG