Dostupni linkovi

Lokalni izbori u Vukovaru: Sabo i Penava idu u drugi krug


Vukovar, ilustrativna fotografija
Blok stranaka oko HDZ-a dobio je najviše glasova na izborima za Gradsko vijeće Vukovara održanim u nedjelju. Nijedan od kandidata za gradonačelnika nije dobio 50 posto glasova, pa u drugi krug, koji će se održati za 29. lipnja ulaze HDZ-ov kandidat Ivan Penava i dosadašnji gradonačenik, nezavisni kandidat Željko Sabo, koji ima potporu SDP-a.

Prema neslužbenim trezultatima, blok stranaka oko HDZ-a dobio je 44,5 posto glasova, i u Gradskom vijeću imat će 10 od 21 mjesta. Po pet vijećnika imat će koalicija stranaka koje su na vlasti na državnoj razini – socijaldemokrata, narodnjaka i umirovljenika - sa 23 posto glasova, i koalicija stranaka srpske manjine okupljena oko SDSS-a sa 20,9 posto glasova.

Jednog vijećnika imat će koalicija okupljena oko Glavaševe stranke HDSSB.

Na izbore je od ukupno 27.167 upisanih birača uzašlo njih 13.786, odnosno 51,7 posto birača.

Kandidat koalicije stranaka srspke manjine, saborski zasttupnik i predsjednik Zajedničkog veća opština Dragan Crnogorac dobio je na izborima za gradonačenika 11,21 posto glasova. U toj koaliciji najavljuju da će nakon analize rezultata jučerašnjih izbora uoči drugog kruga iznijeti svoj stav vezano za kandidate za gradonačelnika u drugom krugu.

Prema riječima predsjednika Gradskog izbornog povjerenstva Davorina Smičića, u Gradskom vijeću ostvarena je ravnomjerna zastupljenost predstavnika srpske nacionalne manjine kojoj zakon određuje da u Gradskom vijeću Vukovara ima sedam vijećnika. Nema dojava o nepravilnostima u provođenju izbora u Vukovaru.

U prvim reakcijama HDZ-ov kandidat Ivan Penava izrazio je „izuzetno zadovoljstvo“ rezultatom - kako na izborima za gradonačelnika, tako i na izborima za Gradsko vijeće. Nezavisni kandidat Sabo čestitao je HDZ-u, ali je uvjeren da u drugom krugu izbora za gradonačelnika može nadoknaditi minus iz prvog kruga. On svoj neuspjeh tumači nedovoljnim odazivom građana.
XS
SM
MD
LG