Dostupni linkovi

Lokalni izbori: Bandić vodi u Zagrebu, Kerum izgubio u Splitu


Milan Bandić
Od 21 sat Državno izborno povjerenstvo objavljuje nepotpune rezultate lokalnih izbora koji nisu konačni, ali u svakom slučaju vrlo ozbiljno naznačuju trendove.

Nepotpuni rezultati Državnog izbornog povjerenstva (DIP) potvrđuju veliku prednost dosadašnjeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića na današnjim lokalnim izborima – sa 45,6 posto on sa velikom prednošću ulazi u drugi krug izbora pred socijaldemokratskim kandidatom Rajkom Ostojićem koji prema DIP-u ima 24,4 posto glasova. U Gradskoj skupštini su SDP i „bandićevci“ otprilike izjednačeni sa po 25 posto glasova. Ovo su rezultati sa 30 posto obrađenih biračkih mjesta.

U Splitu dosadašnji gradonačelnik Željko Kerum odlazi s funkcije, jer je tek treći po nepotpunim rezultatima DIP-a. Prvi je i po tim rezultatima kandidat socijaldemokrata Ivo Baldasar koji ima 31,5 posto, a sa njime će u drugi krug kandidat HDZ-a Vjekoslav Ivanišević, koji sa 21,6 posto glasova vjeruje da će u drugom krugu za njega glasati i Kerumovi glasači. Kerum je naime dobio svega 18,3 posto glasova.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji prvi je u utrci za župana HDZ-ov kandidat Zlatko Ževrnja sa 39,7 posto, a umirovljeni katolički svećenik Ivan Grubišić , koji je na čelu Saveza za građansku i etičku Hrvatsku i kojeg su podržali socijaldemokrati, biti će mu u drugom krugu protukandidat sa 35,7 posto.

U Dubrovniku u drugi krug ulaze za gradonačelnika HDZ-ov kandidat Teo Andrić koji je osvojio 31,6 posto glasova i dosadašnji narodnjački gradonačelnik Andro Vlahušić koji je dobio 22,5 posto. Među 25 članova Gradskog vijeća u Dubrovniku 3 će biti sa nezavisne liste koju je istakla građanska inicijativa „Srđ je naš“.

U Vukovaru za sada po nepotpunim rezultatima DIP-a vodi HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Ivan Penava sa 47,9 posto, a protukandidat će mu biti dosadašnji socijaldemokratski gradonačelnik Željko Sabo. Kandidat Samostalne demokratske srpske stranke Dragan Crnogorac dobio je 6,3 posto.

U Osijeku će u drugi krug dosadašnji gradonačelnik Glavaševe regionalističke stranke HDSSB Krešimir Bubalo i kandidat socijaldemokrata Ivica Vrkić.
U Rijeci je tek parsto glasova manjkalo dosadašnjem socijaldemokratskom gradonačelniku Vojku Obersnelu da pobijedi u prvom krugu sa 49,39 posto glasova, a drugi će kandidat u drugom krugu izbora biti HDZ-ovac Hrvoje Burić sa nešto preko 16 posto glasova.

U Istarskoj županiji socijaldemokrati nisu uspjeli skinuti sa vlasti Istarski demokratski sabor (IDS), koji je tamo 20 godina na vlasti. IDS-ov kandidat Valter Flego dobio je prema nepotpunim DIP-ovim rezultatima 49,1 posto, a dojučerašnji IDS-ovac Damir Kajin kojem je potporu dao SDP dobio je 35,6 posto.

Dodajmo i da je po nepotpunim DIP-ovim rezultatima u devetom gradu po veličini u Hrvatskoj, Velikoj Gorici, dosadašnji HDZ-ov gradonačelnik Dražen Grubišić pobijedio već u prvom krugu.

Potpredsjednik SDP-a Neven Mimica ocijenio je za HTV da je ulazak socijaldemokratskih kandidata u drugi krug u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu dobar rezultat. Podjednako tako, član Središnjeg odbora HDZ-a Andrej Plenković kazao je kako je ulaz njihovih gradonačelničkih kandidata u drugi krug u Splitu i Rijeci dobar rezultat, podsjećajući da pred 4 godine ni u jednom od 4 najveća hrvatska grada nisu imali kandidate u drugom krugu. Njegov stranački kolega Gordan Jandroković ocjenjuje da će HDZ obraniti vlast u svim županijama u kojima do sada obnašaju vlast.

Državno izborno povjerenstvo i GONG primili su brojne dojave o nepravilnostima, ali ni približno takve da dovedu u pitanje regularnost izbora. GONG je i danas ponovio svoju ocjenu da su lokalni izbori u Zagrebu imali netransparentno financiranje. Što se tiče navoda o kupovini glasova - u izvješću GONG-a stoji „da su u Metkoviću, Slavonskom Brodu i Viru prijavljeni pokušaji kupovine glasova. U Metkoviću policija je potvrdila da je primila takve informacije i provjerit će ih, dok je građanin, koji je u Slavonskom Brodu obavijestio GONG o kupovini glasova, odlučio da neće podnijeti prijavu nadležnim tijelima, a u Viru je provjerom predsjednice izbornoga povjerenstva utvrđeno da se radi o jednokratnoj donaciji starijoj gospođi koja je tražila prazne boce u kontejneru za smeće.“

Drugi krug izbora održat će se za 14 dana. DIP će sutra imati potpune rezultate. Također, sutra će krenuti analize, ali i prozivanja - tko je kriv, a tko zaslužan za rezultate pojedinih stranaka.
XS
SM
MD
LG