Dostupni linkovi

Izbori u BiH: SDA pobjednik u FBiH, debakl SNSD-a u RS


Glasači o izborima u BiH
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

Glasači o izborima u BiH

Lokalne izbore u BiH, održane u nedjelju karakteriše velika izlaznost, a prvi objavljeni nezvanični rezultati sugerišu da su birači željeli promjene.

Najviše načelničkih mjesta u BiH prema preliminarnim rezultatima općinskih izbora koje je objavila Centralna izborna komisija, osvojila je Stranka demokratske akcije sa 34 načelnika.

U Republici Srpskoj, opozicioni SDS dobio je 27 načelnika. SNSD osvojio je 15 opština, što je veliki pad u odnosu na rezultate prije četiri godine kada su dobili načelnička mjesta u 41 opštini. U trci za gradonačelnika Banjaluke kandidat SNSD Slobodan Gavranović ubjedljivo vodi.

HDZ BiH dobila je 14 načelnika a SDP BiH 11, što je tri više nego na proteklim izborima. Demokratski narodni savez ima četiri načelnička mjesta, a Savez za bolju budućnost BiH dva.

Stranka za BiH nije osvojila nijednu načelničku poziciju.

Prema rezultatima koji su tokom noći pristizali iz izbornih štabova političkih partija očigledno je da je Stranka demokratske akcije osvojila je najviše pozicija za mjesta načelnika u Federaciji BiH.

Prema tim stranačkim rezultatima, Stranka demokratske akcije zadržala je svih 38 načelničkih pozicija koje je imala od lokalnih izbora 2008 godine. Osvojili su, tvrde načelnička mjesta u 36 opština u Federaciji i dvije opštine u RS.

Veliki uspjeh za ovu partiju su i osvojena načelnička mjesta u opštini Bihać, Olovo i sarajevskoj opštini Novi Grad, koje su bile tradicionalno uporište Socijaldemokratske partije.

S druge strane, u SDP-u tvrde da su uzeli 11 načelničkih mjesta što je za tri više u odnosu na prethodne lokalne izbore. Međutim, imajući u obzir veličinu opština koje je na ovim lokalnim izborima osvojio SDP, mnogi smatraju da je riječ o svojevrsnom izbornom porazu.

Drugi značajan politički rival Stranke demokratske akcije bio je Savez za bolju budućnost, iako su očekivali mnogo više ova partija, prema prvim podacima imaće mjesta načelnika u opštinama Stari Grad Sarajevo i u opštini Goražde. Te funkcije obnašaće dosadašnji načelnici ovih opština bivši članovi Stranke za BiH, koji su se priključili SBB-u čiji je vođa vlasnik Dnevnog Avaza Fahrudina Radončića.

Značajno iznenađenje lokalnih izbora su podaci koji dolaze iz Republike Srpske, a koji govore da je vladajući Savez nezavisnih socijaldemokrata poražen u desetak opština.

Prema podacima koje su objavljivale stranke iz Republike Srpske trka za gradonačelnika Banjaluke još je neizvjesna i očigledno je da će se voditi između kandidata SNSD-a i kandidata kolaicije „Zajedno za Banja Luku“ Dragana Čavića.

Prema onome što je saopšteno iz Hrvatske demokratske zajednice BiH i HDZ-a 1990, rezultati ove dvije stranke ostaće na nivou prošlih lokalnih izbora.

Narodna stranka radom za boljitak, kako je saopštila, osvojila je jedno načelničko mjesto i to u opštini Kreševo.

Rezultati lokalnih izbora imaće uticaja na političku scenu u BiH u naredne dvije godine do opštih izbora, procjenjuju analitičari.

Prema podacima Centralne izborne komisije, saopštenim na konferenciji za novinare u nedjelju u ponoć, na bh. lokalne izbore se na odazvalo 56,36 posto birača.

U Federaciji BiH glasalo je 54,79 posto od registrovanih birača, u RS-u 59,18, a u Distriktu Brčko 51,57 posto.

Predsjednik Centralne izborne komisije Branko Petrić izjavio je da izborni štabovi političkih stranaka obrađuju na primjeren način izborne rezultate i da je ono što oni medijski iznose 'više manje tačno', ali da se te ocjene ponekad neće poklopiti u konačnim rezultatima CIK-a.

Prvi, nezvanični, preliminarni rezultati lokalnih izbora mogu se pronaći na veb stranici www.izbori.ba, kazao je Petrić.

Građani Bosne i Hercegovine u nedjelju su birali između 30.351 kandidata, od čega 550 kandidata za načelnika/gradonačelnika, 29.652 za vijećnika, a ukupno je 149 kandidata iz reda nacionalnih manjina.

U Federaciji BiH su glasali za 78 opštinskih vijeća, 135 načelnika opština i pet gradonačelnika, a u Republici Srpskoj 58 skupština opština i pet skupština gradova. U Distriktu Brčko su birani odbornici u skupštini.


Ove godine nije se glasalo u Mostaru, zbog izostajanja političkog dogovora o izmjenama izbornih odredbi koje se odnose na izbor vijećnika u Gradsko vijeće tog grada.

Istovremeno, u Srebrenici, prvi put su glasali samo oni građani koji imaju prebivalište u tom gradu. Prema podacima opštinske izborne komisije nikada do sada nije zabilježen tako veliki odziv birača na lokalnim izborima u tom gradu.

Posmatrači Mreže za podršku građanskom nadgledanju izbornog procesa ˝Karika˝, koja okuplja 10 nevladinih organizacija, nadgledali su održavanje izbora u 14 bh. opština, te od 234 posmatrana biračka mjesta utvrdili nepravilnosti na njih 45.

Neke od nepravilnosti koje su utvrdili posmatrači su fotografisanje glasačkih listića, nagovaranje birača da glasaju za određene partije, donošenje kopiranih glasačkih listića te pojavljivanje glasača koji su ranije evidentirani u birački spisak da su glasali. Jedna od najvećih povreda izbornog procesa, kažu iz udruženja, desila se u Gradišci gdje je pokušano iznošenje glasačkih listića.

Ovogodišnji lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, peti su po redu od završetka rata.
XS
SM
MD
LG