Dostupni linkovi

Erotski maser na izborima


Preidzborna kampanja u glavnom gradu Srbije je u punom jeku
Preidzborna kampanja u glavnom gradu Srbije je u punom jeku

Izbori 4. marta za vlast u glavnom gradu Srbije, zbog velike važnosti u medijima nazvani „Bitka za Beograd“, glasačima pružaju priliku da se opredele za neku od čak 24 liste, sa skoro 1.600 kandidata za 110 odborničkih mesta u Skupštini grada.

Širok izbor, na prvi pogled, neopredeljene birače može da stavi u dilemu za koga glasati.

Ništa novo u državi Srbiji, kaže za Radio Slobodna Evropa politički analitičar Cvijetin Milivojević.

„Tu je mnogo starog. Imamo liste koje podsećaju na Jogi letače iz devedesetih godina, kao i neke kandidate koji liče na prototip onoga što je od prvih predsedničkih izbora pa na dalje bio sada pokojni Nikola Šećeroski sa svojim ’četkama i metlama’... Dakle, već viđeno“.

Dok manje od dve nedelje uoči glasanja okršaj opozicije i vladajućih partija dostiže kulminaciju, svoju priliku iz prikrajka ugrabili su neki relativno novi neobični politički blokovi. Među njima se ističe NOPO, stranka pod nazivom Nijedan od ponuđenih odgovora, koja je na izbornu listu stavila kandidate sa zanimanjima kao što su čitač brojila, salivač strave, MMA borac, cvetići, vodič kroz noćni život Valjeva, erotski maser i bitkoin majnerka.

Cilj je postignut, kaže za RSE lider NOPO Nikola Tulimirović, hit su u medijima.

“Moj favorit je salivač strave. Najzabavnije zvuči. Kada je to izgovorila jedna devojka ja sam se, baš onako, pocepao od smeha.”

Slične političke pojave na spskoj sceni nisu nove, svoju kandidaturu podnelo je i nekadašnje “čudo iz Mladenovca” Ljubiša Preletačević Beli, a u “top 24”, osim prepoznatljivih opozicionih predstavnika demokratske opcije i stranaka vladajuće koalicije na čelu sa Srpskom naprednom strankom Aleksandra Vučića, plasirale su se i liste pod nazivima “Beogondola”, "Građanska Stranka Grka Srbije”, “Ruska stranka, “Pokret obnove kraljevine Srbije", "Dosta je bilo pljačke, korupcije i lopovluka”...

“Kao i svaka vlast pre ove, i ova vlast pokušava da formiranjem lista trojanskih konja, prirepaka, prilepaka, formiranjem lista koje čine isključivo članovi najjače vladajuće stranke, faktički zbuni glasačko telo”, smatra analitičar Cvijetin Milivojević.

Autsajderi na beogradskim izborima, kako ih kvalifikuju poznavaoci političkih prilika, svoje liste predali su mahom “u pet do 12”, u poslednjem trenutku pre isteka roka, pojedine su osnovane prvi put za ovu priliku, a među njima su mahom nepoznati kandidati skoro bez ikakvog iskustva u politici.

Ključna stvar u ovoj priči, smatra pisac Marko Vidojković, je činjenica da glasovi onih koji ne pređu cenzus idu partiji koja ostvari najbolji rezultat.

“A SNS će po svemu sudeći imati najveći broj glasova. Prema tome svaka stranka koja je daleko ispod cenzusa je, u to sam duboko ubeđen, tu da bi Vučiću pomogla da namakne još nekoliko procenata koje inače ne može da namakne u Beogradu”, navodi Vidojković.

U NOPO, na čijoj listi su kandidati upisali lažna zanimanja, tvrde da su baš oni politički “dašak svežine” jer su ukazali i da izborna pravila birače dovode u zabludu, zato što bi neko bez ikakvih dokaza mogao da se predstavi i kao doktor nauka.

“Dosta puta smo slušali da nas je osnovao Tadić, i ovaj, i onaj… Ali stranku sam osnovao ja, i to dobrim delom iz inata. Prosto, sramota bi me bilo da glasam za nekoga od ovih ljudi koji se nude. I onda smo hteli da imamo nešto za sebe. Da bar možemo sami da zaokružimo nešto čega se nećemo stideti”, kaže Nikola Tulimirović, lider NOPO liste čiji nosilac je potpisan kao “izbeglica”.

Ne sme biti rasipanja glasova: Marko Vidojković
Ne sme biti rasipanja glasova: Marko Vidojković

Sa druge strane, pisac Marko Vidojković smatra da je tanka argumentacija malih stranaka.

“Ako si zaista protiv ovog režima i ovog sistema onda nećeš rasipati glasove. Tako da tu mesta zezanju nema”.

Maksimalan broj kandidata na izbornoj listi je 110, jer u klupama gradskog parlamenta toliko je mesta. Za svakog odbornika potrebno je 30 potpisa, što je 3.300 za punu izbornu listu, ali ona može da se podnese i sa jednom trećinom kandidata pa je u tom slučaju potrebno 1.100 potpisa. Ranijih godina pojedine partije javno su iznosile sumnje da velike stranke, koje imaju jaku infrastukturu, skupljaju potpise za njima bliske opcije.

Cvijetin Milivojević uveren je da liste bez pedigrea znaju šta mogu da očekuju.

“Ili je reč o političkim avanturistima, ili je reč o trojanskim konjima, ili ljudima koji imaju sluha za politički biznis. O ljudima koji znaju da će iz ove priče, ma koliko zapravo glasova dobili, možda izaći jači u svom poslu ako ne u politici”, kaže Cvijetin Milivojević.

Beogradski zidovi, haustori, ceo grad je postao mesto za predizborne poruke
Beogradski zidovi, haustori, ceo grad je postao mesto za predizborne poruke

Priliku da odluči ko će u buduće četiri godine voditi Beograd, na predstojećim izborima 4. marta imaće 1.606.693 registrovana birača.

“Karte su podeljene kako su podeljene. Ali ne znam da li sve to tako može da prođe. Mislim da iza 12. pozicije na listi ništa ne treba ni gledati. Prepoloviš listu i gledaš u toj prvoj polovini šta ti se dopada, šta je iole normalno, i za to glasaš”, zaključuje Marko Vidojković.

Novi izbori Beogradu će doneti i novog gradonačelnika kog će većinom izabrati budući sastav Skupštine Grada.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG