Dostupni linkovi

Lokalni izbori: Čeka se još nosilac liste SDP - Pozitivna


Lokalni izbori na Cetinju, ilustrativna fotografija
Pripreme za lokalne izbore u 12 gradova uključujući i Podgoricu uveliko traju. Uglavnom su poznati nosioci izbornih lista, ali u jednom dijelu još definitivno nije poznat nosilac liste koalicije SDP-Pozitivna. Podgorički advokat Nikola Martinović je ipak potvrdio, nezvanične medijske navode, da mu je ponuđeno da bude nosilac liste ove koalicije. Uz to u toku je formiranje nove Državne izborne komisije.

Advokat Nikola Martinović saopštio je za portal Analitika da je razgovarao sa vrhom Socijaldemokrtaske partije i da mu je ponuđeno da bude nosilac liste koalicije SDP – Pozitivna za izbore u Podgorici. Konačnu odluku o svojoj kandidaturi Martinović će, kako je rekao, donijeti do kraja sedmice.

Time je potvrđeno pisanje podgoričkih “Vijesti”, da je Nikola Martinović najozbiljniji kandidat za nosioca liste koalicije SDP-Pozitivna. Međutim kako piše taj list, iako su rukovodstva ovih partija već postigla načelan dogovor da Martinović predvodi ovu koaliciju u Podgorici, problem može biti to što se dio rukovodstva Pozitivne tvrdo protivi tome zbog njegovog spominjanja u aferi “Telekom”.

Navodno stvari su se promijenile nedavno nakon aktuelizovanja afere “Telekom”, za koju postoji sumnja da je bilo koruptivnih radnji nakon privatizacije te kompanije. Ime advokatskih kancelarija Kolarević i Martinović se pominju u kontekstu lažnih konsultantskih ugovora, što je advokat Martinović ranije u izjavi medijima negirao.

Da li postoji problem između Pozitivne i SDP-a u vezi novih okolnosti vezanih za advokata Martinovića u dijelu njegovog angažmana prilikom privatizacije Telekoma, o čemu se veoma jasno odredila ambasada Sjedinjenih država u Podgorici - u Pozitivnoj su odbili da bilo što komentarišu. U Socijaldemokratskoj partiji takođe nismo mogli da dođemo do sagovornika koji bi saopštio da li je Martinović jedini kandidat ili postoji i drugi potencijalni kandidat za nosioca liste ove koalicije. Podsjetimo prilikom objavljivanja saveza SDP-a i Pozitivne, sredinom februara, lideri tih stranaka Ranko Krivokapić i Darko Pajović su najavili potpuno novi obrazac ponašanja buduće vlasti u Podgorici

"Stvorili smo taj istorisjki okvir ali ta slika neće trajati ako je ne budemo bojali onim pravim bojama – crvenom i narandžastom, bojama pravde Crne Gore”, kazao je Krivokapić.
Darko Pajović
Darko Pajović
"Treba nam nova lokalna samouprava oslobođena od svakog vida protekcionizma, nepotizma .Neophodna nam je profesionalizacija administracije, depolitizacija institucija i biznisa“, naglasio je Darko Pajović.

Nosioci lista ili kandidati za gradonačelnike ostalih stranaka i koalicija su poznati. Demokratska partija socijalista je istakla aktuelnog ministra prosvjete Slavoljuba Stijepovića, Demokratski front je odlučio da kandidat za gradonačelnika Podgorice bude Miodrag Lekić, dok je Socijalistička narodna partija kandidovala Aleksu Bečića.

Izbori za skupštinske odbornike biće održani u Podgorici, Baru, Bijelom Polju, Danilovgradu, Žabljaku, Kolašinu, Plavu, Plužinama, Pljevljima, Rožajama, Šavniku i Gusinju. Administativni odbor raspisao je javni konkurs za imenovanje predsjednika Državne izborne komisije (DIK) i jednog njenog člana iz reda predstavnika civilnog društva, nevladinog sektora i univerziteta. Zakonom je predviđeno da predsjednika DIK-a bira Skupština, većinom glasova ukupnog broja poslanika. Skupština Crne Gore će, prema novom Zakonu o izboru odbornika i poslanika, do 21. aprila imenovati novu DIK.

Nova Izborna komisija imaće predsjednika i deset stalnih članova. Partije koje će učestvovati na ovogodišnjim lokalnim izborima dužne su da od 13. do 30. aprila Opštinskim izbornim komisijama (OIK) podnesu izborne liste.Birački spisak se zaključuje 30. aprila i nakon toga se može mijenjati samo na osnovu odluke Suda, u upravnom sporu, najkasnije 15. maja
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG