Dostupni linkovi

Savez logoraša RS traži pravdu u Beogradu


Predstavnici Saveza logoraša RS predali su danas Specijalnom tužilaštvu za ratne zločine Srbije više od 860 predmeta protiv više od 7.100 lica bošnjačke i hrvatske nacionalnosti za koje tvrde da su počinili zločine nad srpskim stanovništvom u BiH tokom proteklog rata.

Savez logoraša RS prethodno je prekinuo komunikaciju i saradnju sa Sudom i Tužilaštvom BiH, kao i Međunarodnim sudom pravde u Hagu koje optužuju za opstrukciju i nerad kada je riječ o procesuiranju zločina nad Srbima.

Ova vijest je u pravosudnim institucijama BiH dočekana negodovanjem. Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da su takve aktivnosti kontraproduktivne i štetne za procesuiranje ratnih zločina.

“Posebni odjel za ratne zločine Tužilaštva BiH postoji tek četiri godine, a podigao je više optužnica i procesuirao više predmeta ratnih zločina
GRUBEŠIĆ:Posebni odjel za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je više optužnica za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti nego što su to učinila neka tužilaštva u RS ...
nad žrtvama srpske nacionalnosti nego što su to učinila neka tužilaštva u RS" ,
naglašava Grubešić dodajući da je to činjenica koju Savez logoraša RS prešućuje:

„Naš odjel za ratne zločine počeo je raditi prije četiri godine. Mi možemo javnost obavještavati o našoj dinamici rada u ove četiri godine jer mi imamo ovdje 16 tužitelja u Odjelu za ratne zločine i zna se točno koliko mogu oni u određenom vremenskom periodu procesuirati. Međutim, pitanje zašto ti predmeti nisu okončani koncem devedesetih, dakle do 2005. godine, to treba postaviti onim institucijama kod kojih su ti predmeti bili.“

U prilog svojim tvrdnjama da su državne pravosudne institucije i Međunarodni sud pravde u Hagu selektivni u procesuiranju ratnih zločina, logoraši RS navode podatke da su Srbi osuđeni na 1. 477 godina, Hrvati na 156, а Bošnjaci na 51 godinu zatvora.

U Tužilaštvu BiH ističu da Savez logoraša RS insistira na vještačkoj izbalansiranosti u procesuiranju ratnih zločina, po nacionalnom ključu, što je rezultat političkih pritisaka.

Tužilaštvo kaže da radi po profesionalnim, odnosno pravnim, kriterijima i da će svi predmeti koji se nalaze u toj instituciji – biti procesuirani.

POLITIČKI MOTIVISANE IGRE

Optužnice za zločine nad Srbima podignute su za regiju Podrinja, Konjic i neke opštine u zapadnoj BiH – podsjeća Grubešić koji tvrdi da Savez logoraša RS insistira na vještačkoj izbalansiranosti procesuiranja ratnih zločina, po nacionalnom ključu, što je rezultat - kako kaže - političkih pritisaka. To smatra i predsjednik Fondacije “Istina, pravda, pomirenje” iz Tuzle, SinanAlić:

„Pravljenje balansa u smislu da kad odgovaraju tri Srbina, haj'mo sada da odgovaraju tri Bošnjaka i tri Hrvata, govori o politički motivisanim igrama na koje su, nažalost, nasjeli logoraši i Savez logoraša RS.“

Saradnik u Međunarodnom centru za tranzicionu pravdu Bogdan Ivanišević kaže da broj postupaka pred Sudom BiH ne daje za pravo onima koji tvrde da je to sud koji procesuira samo Srbe. Od 2005. do sredine prošle godine, pred Sudom BiH bilo je 60 suđenja za ratne zločine – kaže Ivanišević i navodi kakve su bile presude:

„Od tih 60 suđenja, što okončanih, što u toku, u 40 su bili optuženi Srbi iz BiH. U ostaloj trećini predmeta su bili optuženi što Bošnjaci, što Hrvati, a u jednom predmetu jedan iranski državljanin. Od tih 60 predmeta, u devet je suđeno Bošnjacima i Hrvatima u zločinu protiv Srba.“

Ivanišević takođe kaže da, od devet predmeta gdje je suđeno za zločine nad Srbima, u šest su optuženi i osuđeni. Istovremeno, od 27 procesuiranih zločina koje su Srbi počinili, pet je bilo oslobađajućih presuda.

U Tužilaštvu BiH uvjeravaju da rade po profesionalnim, odnosno pravnim kriterijima i da će svi predmeti koji se nalaze u toj instituciji – biti procesuirani.
XS
SM
MD
LG