Dostupni linkovi

Nevladine organizacije traže ostavku ministra Čiplića


Svetozar Čiplić
Svetozar Čiplić
U Srbiji više od 50 nevladinih organizacija traži ostavku Svetozara Čiplića, ministra za ljudska i manjinska prava iz redova vladajuće DS. Ovaj zahtev došao je posle nekoliko uzastopnih postupaka ministra koje nevladine organizacije ocenjuju kao suprotne onome što bi trebalo da čini, imajući u vidu funkciju koju obavlja.

”Ministar Čiplić dužan je da podnese ostavku zbog nedopustivog odnosa prema organizacijama civilnog društva, opstrukcije i nepoznavanja zakona za čiju primenu je nadležno ministarstvo na čijem je čelu, elementarnog nepoznavanja i nerazumevanja ljudskih prava, odnosno zbog nepreuzimanja odgovornosti za omalovažavajuće postupanje i opstrukciju rada državnog sekretara Marka Karadžića”, citat je iz navoda NVO.

Poslednjih nedelja nevladine organizacije u Srbiji su u nekoliko navrata oštro reagovale na stavove, izjave i ponašanja nadležnog ministra, optužujući ga i za kršenje manjinskih prava i za stavove koji su direktno suprotni interesima manjina.

“Mi smatramo da je u ovom trenutku neophodno da na mestu ministra za ljudska i manjinska prava bude neko ko se razume u ljudska prava i kome su ljudska prava na prvom mestu. Potezi ministra Čiplića u poslednje dve nedelje ne pokazuju to i on se usmerio protiv svih onih koji se u Srbiji, ali i u Ministarstvu bave ljudskim pravima”, kaže Maja Stojanović iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Marko Karadžić
Sve je kulminiralo ministrovim sukobom sa državnim sekretarom Markom Karadžićem sa kojim, inače, nevladine organizacije imaju izuzetnu saradnju.

“Poslednjih godinu dana, što se tiče Inicijative mladih za ljudska prava, mi smo veoma zadovoljni radom Ministarstva za ljudska i manjinska prava ali zbog toga što je tu postojao Marko Karadžić.”


Karadžić je nedavno izašao u javnost sa pismom u kome optužuje ministra za ponižavanje, uskraćivaje prava na rad. Pozadina su, kako tvrde i nevladine organizacije, jasni stavovi državnog sekretara u nekim delikatnim situacijama, kao što je otkazivanje gej parade u Beogradu prošle jeseni, pa prilikom preseljenja Roma iz centra grada, zatim prilikom pokušaja Srpske pravoslavne crkve da spreči usvajanje Zakona o diskriminaciji, povodom pokušaja da se za poverenika za zaštitu ravnopravnosti postavi čovek iz Miloševićeve nomenklature.

U svim tim slučajevima bili su ministar sa jedne, a njegov državni sekretar i većina nevladinih organizacija sa druge strane. Pritom, kada je reč o izboru poverenika, nevladine organizacije optužuju ministra da se koristi lažima kako bi sprečio izbor kandidata nevladinih organizacija koji je nezavisna ličnost.

Partijska pripadnost važnija od stručnosti


“Na žalost, mi smo prečesto u situaciji da se partijska pripadnost stavlja ispred stručnosti i kvalifikacija, kao što smo imali prilike da vidimo u slučaju izbora kandidata za poverenika. Njima je stalo da postave nekoga ko je poslušan, ko neće mnogo da talasa”, kaže Dragana Vučković iz nevladine organizacije Labris.

Jelena Trivan, portparolka DS, tvrdi da njena stranka, za razliku od nekih drugih koje u nevladinom sektoru vide neprijatelje, sa njima gradi partnerski odnos i to potkrepljuje činjenicom da je povučen predlog za Poverenika za zaštitu ravnopravnosti koga nisu podržali predstavnici civilnog sektora.

“Mi smo sa njima gradili ovo demokratsko društvo '90-ih i mi u njima vidimo svog stalnog partnera. Demokratska stranka apsolutno nikada ne bi izabrala Poverenika za koga sumnjičavost izražavaju nevladine organizacije. Mi se u ovom trenutku nalazimo u procesu konsultacija i sa nevladinim organizacijama oko izbora poverenika.
Skandalozno je da ministar komentariše seksualno opredeljenje svog kolege i državnog sekretara


Maja Stojanović ne vidi nijedan razlog zašto kandidat iza koga je stalo više od 200 nevladinih organizacija nije podoban za mesto poverenika. Jedina manjkavost je u tome što on nije član odnosno nije kadar vladajućih demokrata. To su stranačke odluke, kaže dirketorka Inicijative mladih za ljudska prava.

Aida Ćorović
iz novopazarske organizacije “Urban in” kaže da nije problem samo jednog ministra, već u kompletnom odnosu vlasti i političkih partija prema manjinskim pravima. A na pitanje kakav ishod očekuje, ona kaže:

“Ja se bojim da se naše vlasti, naše političke elite uglavnom ogluše prema onome što nevladine organizacije pokrenu. Ova vlast generalno ima katastrofalan i deklarativan odnos prema pravima manjina. Skandalozno je, na primer, da ministar komentariše seksualno opredeljenje svog kolege i državnog sekretara, to zaista smatram da je skandal. Dakle, ova država ima loš odnos prema manjinama.“


Jelena Trivan tvrdi da će DS razmatrati navode iz pisma nevladinih organizacija i njihove argumente za smenu nadležnog ministra.

“Rezultati rada svakog našeg ministra su podložni analizi i podležan je odgovornosti ako ga ne obavlja na adekvatan način. Pritužbe koje su date na račun rada ministra Čiplića će svakako biti u narednim danima razmotrene”
, kaže Trivan.

Pročitajte i ovo:
Još se čeka imenovanje poverenika za zaštitu ravnopravosti
XS
SM
MD
LG