Dostupni linkovi

Ljajić osnovao novu stranku


Rasim Ljajić
Rasim Ljajić
Ministar rada i socijalne politike Srbije, Rasim Ljajić, predstavio je u nedelju svoju novu stranku, Socijaldemokratsku partiju Srbije (SDP) za koju je rekao da će biti stranka levog centra.

"Želimo da damo novu političku ponudu i predstavimo nove ljude. Građani su veoma nezadovoljni zbog sporog sprovođenja reformi od 2000. godine i zbog lošeg materijalnog stanja", rekao je on na konferenciji za novinare, navevši da će prirodni saveznici SDP biti stranke levice - Demokratska stranka, za koju je istakao da je ključni strateški partner SDP, i Socijalistička partija Srbije.

Ljajić nije isključio ni mogućnost saradnje sa Srpskom naprednom strankom (SNS) Tomislava Nikolića, naročito pošto se SNS zauzela za ulazak Srbije u EU, istovremeno istakavši da je rano govoriti o tome.

Predsednik SDP je rekao i da je glavni spoljnopolitički cilj Srbije ulazak u EU, ali da se to neće dogoditi sutra i da nema prečice na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Istakao je da je tokom procesa evropskih integracija potrebno uspostaviti evropske standarde u Srbiji.

Ljajić je navo i da nije dovoljno reći da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, nego se boriti i diplomatskim putem za Kosovo, dok će SDP "akcenat staviti" na Srbe i nealbance na Kosovu i sprečiti da oni odu sa Kosova dok bi istovremeno raseljeni trebalo da se vrate na Kosovo.

Takođe je rekao da se SDP zalaže da Srbija bude podeljena na 10 do 12 regiona u kojima bi živelo između 600.000 stanovnika i 800.000 stanovnika i koji ne bi bili formirani po etničkom principu, dodavši da bi Vlada Srbije trebalo da ima 15 članova - 13 resornih ministara, premijera i zamenika premijera, a svaki ministar imao bi samo po jednog zamenika, pa bi posle formiranja svake vlade, uz depolitizaciju državne uprave, bilo zamenjeno samo 28 ljudi, kao i da bi Skupština Srbije trebalo da ima 150 poslanika umesto 250.

Ministar rada i socijalne politike je istakao da će se njegova nova stranka brinuti za obične ljude, radnike, penzionere, žene i ugrožene grupe.
XS
SM
MD
LG