Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bezbednjaci na tragu Mladiću


Rasim Ljajić

Ima li šta novo da saopšti haški tužilac Serž Bramerc ambasadorima u Komitetu stalnih predstavnika zemalja EU o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom? Da li je izjava ministra Rasima Ljajića, da su vojne i civilne službe bezbednosti na tragu haškog begunca Ratka Mladića signal da se bliži kraj višegodišnjem skrivanju poslednjih haških begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića?

Ministar Rasim Ljajić, zadužen za saradnju sa Hagom, danas je izjavio:


"Svoj optimizam temeljim na tome što najprofesionalniji ljudi u službama bezbednosti rade na rešavanju ovih slučajeva Mladića i Hadžića, radi se o paralelnim aktivnostima koje se sprovode, na odličnoj koordinaciji koja postoji između civilne i vojne službe bezbednosti, na jasno iskazanoj političkoj volji i na danonoćnom radu u operativnim potragama za preostala dva optuženika. Verujem da će ovoliki trud koji se ulaže dati rezultat, uprkos Mladićevom odličnom skrivanju i velikoj bezbednosnoj kulturi, nadam se da će on biti lociran."

Ministra policije Ivicu Dačića novinari su odmah upitali o tome da li i koliko je policija uključena u poteru:


"U okviru Akcionog tima za saradnju sa Haškim tribunalom i Ministarstvo unutrašnjih poslova učestvuje u tome o čemu pričate. Sigurno je da Srbija čini sve da na puni način sarađuje sa Haškim tribunalom."

Kada je ministar inostranih poslova Vuk Jeremić nedavno rekao da je cilj Srbije da postane kandidat za člana Evropske unije do kraja ove godine, postavilo se pitanje da li je ta procena na osnovu očekivanja da Brisel smekša stav prema Beogradu, odnosno da pritisne Holandiju da glasa za deblokadu Trgovinskog sporazuma, iako Mladić nije u Hagu, ili se ministrov optimizam zasniva na nekim saznanjima da se ušlo u trag haškom beguncu Mladiću i da će on u narednim mesecima, najzad, dolijati. Šta je od te dve pretpostavke realnije?

Puna saradnja sa Tribunalom = Mladić u Hagu

Najnovija izjava ministra, koji je zadužen za saradnju sa Hagom, Rasima Ljajića da će do kraja godine Mladić biti u Hagu, odnosno da za njim tragaju i strane službe zajedno sa domaćim, nekako upućuje da će pre biti da će Srbija ispuniti to što je ostalo i od haškog tužioca Bramerca dobiti pozitivnu ocenu - ispunjena je saradnja Beograda sa Hagom.

Ipak, novinari su pitali Ljajića očekuje li promenu stava Holanadije. Njegov odgovor je u prilog teze da domaći zvaničnici više ne igraju na kartu "majke mi, mi bismo, ali ne možemo", već da su ih strani partneri najzad uverili da se samo učinjeno vrednuje:


"Holandija stavlja znak jednakosti između pune saradnje sa Tribunalom i Mladića u Hagu."

Ima li ikakvih naznaka da bi tužilac Bramerc mogao u Briselu da kaže nešto suštinski novo u odnosu na ono što je nedavno rekao u Nju Jorku, da Beograd čini napore, ali... Ima li ikakve šanse da Holandija promeni svoj stav - Mladić u Hagu, pa zeleno svetlo za evropski put Srbije?

Olga Kavran, portparolka haškog tužitelja bila je uzdržana kada smo je to pitali:


"Na poziv Češke, predsedavajuće Evropske unije, gospodin Bramerc pozvan je na sastanak u Brisel. Sa stalnim predstavnicima razgovaraće o pitanjima vezanim za njegov mandat, u koji naravno ulazi i pitanje saradnje država u regionu sa Haškim tribunalom."

Dakle, vraćamo se na domaći teren na kome se očekuje ključna vest. Profesor Vojin Dimitrijević, koji je obično oprezan u donošenju sudova, pogotovo kada su pitanju namere domaćih vlasti, ovoga puta kaže:

"Očigledno se više ne misli da se krupnim izjavama i bez konkretnih akcija može nešto postići u inostranstvu. Nemam načina da to proverim, ali imam utisak da se ozbiljnije radi i da neke najave da će to biti rešeno ove godine nisu bez osnova."

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG