Dostupni linkovi

Republikanka Čejni isključena iz rukovodstva jer je kritikovala Trampa


Republikanska kongresmenka Liz Čejni (Cheney)
Republikanska kongresmenka Liz Čejni (Cheney)

Republikanci u Predstavničkom domu SAD-a glasali su za uklanjanje kongresmenke Liz Čejni (Cheney) sa jedne od vodećih pozicija u ključnom trenutku za usmeravanje stranke.To je istovremeno potvrda i dalje velikog uticaja bivšeg predsednika Donalda Trampa (Trump).

Republikanka koja je zauzimala treću najvažniju poziciju među republikancima u Predstavničkom domu i ćerka bivšeg potpredsednika Dika Čejnija (Dick Cheney) u vreme kada je na čelu SAD bio Džordž Buš (George W. Bush), nazvala je Trampa pretnjom vladavini prava i vrednostima ove konzervativne stranke.

Otvoreno je dovodila u pitanje Trampovu „veliku laž“ o široko rasprostranjenoj prevari na izborima u novembru na kojima je izgubio od Džoa Bajdena (Joe Biden), optužujući ga da je podsticao svoje pristalice da izazovu neredu na Kapitolu 6. januara u trenutku kada je Kongres trebalo da potvrdi Bajdenov izbor.

Ona je bila jedna od deset republikanskih kongresmena koji su podržali postupak Trampovog opoziva u Predstavničkom domu, ali ga je Senat, u kome republikanci imaju većinu oslobodio optužbi.

Ona je smenjena u sredu na sednici 212 republikanskih članova Predstavničkog doma.

To se tumači Trampovim uticajem kako na partijsku bazu tako i republikanske vođe. Čejni je odbila da prestane sa kritikama na račun Tramp ističući da je ova odluka neće obeshrabiriti da odustane od pokušaja da odvoji Republikansku partiju od njegovog uticaja.

„Učiniću sve što mogu da osiguram da se bivši predsednik više nikada ne približi Ovalnom kabinetu“, rekla je novinarima nakon glasanja.

XS
SM
MD
LG