Dostupni linkovi

Građanka Mostara na glasačkom mjestu na dan lokalnih izbora u Mostaru, 20. decembar 2020.
Građanka Mostara na glasačkom mjestu na dan lokalnih izbora u Mostaru, 20. decembar 2020.

Preliminarni rezultati za Mostar: HDZ dobio najviše glasova

U Mostaru, gradu na jugu Bosne i Hercegovine (BiH) 20. decembra održani su lokalni izbori, prvi put nakon 12 godina.

  • Na lokalnim izborima Mostaru glasalo je 55 posto stanovništva, odnosno 52.865 birača
  • Prvi preliminarni rezultati Centralne izborne komisije pokazali da je HDZ osvojio najviše glasova
  • Izbori su održani uz poštivanje epidemioloških mjera zbog pandemije COVID-a 19.
  • Biračka mjesta bila su otvorena u 07.00 i zatvorena u 19.00 sati.
  • Pravo glasa imalo je više od 100.000 birača
  • Građani Mostara biraju 35 gradskih vijećnika. Prema posebnim izbornim pravilima za Mostar, nijedan konstitutivni narod (Bošnjaci, Srbi, Hrvati) ne može imati manje od četiri niti više od 15 vijećnika, dok je jedno vijećničko mjesto rezervirano za one koji se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci, Hrvati ili Srbi.
  • Gradonačelnik Mostara se bira dvotrećinskom većinom od 35 vijećnika u Gradskom vijeću.
  • Nevladine organizacije koje su nadgledale izborni proces navele da su zabilježen nepravilnosti tokom izbornog dana.
00:29 21.12.2020.

Preliminarni rezultati: HDZ dobio najviše glasova u Mostaru

Na lokalnim izborima u Mostaru, 20. decembra, prema prvim preliminarnim nezvaničnim rezultatima, u izbornoj jedinici koja obuhvata cijeli Grad Mostar, najviše glasova osvojila je Hrvatska demokratska zajednica, druga je Koalicija za Mostar, treća je Hrvatska republikanska stranka, četvrti Bh. blok, a peta Koalicija "Ostajte ovdje".

Ove podatke 21. decembra je objavila Centralna izborna komisija na konferenciji za novinare.

“Prvo brojanje će početi u utorak, 22. decembra. Proces glasanja se odvijao u skladu s izbornim pravilima”, kazao je predsjednik CIK-a Željko Bakalar.

Prema podacima CIK-a, glasalo je oko 55 posto građana. Izbori su održani nakon 12 godina uz poštivanje epidemioloških mjera zbog pandemije COVID-a 19.

Više od 100.000 birača biralo je 35 vijećnika u Gradskom vijeću Mostara.

Na glasačkim listićima bilo je 370 kandidata, od čega 31 politički subjekt, 22 političke stranke, četiri nezavisna kandidata, četiri koalicije i jedna lista neovisnih kandidata.

23:09 20.12.2020.

Čović: HDZ osvojio više mandata nego prije 12 godina

Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH izjavio je u nedjelju navečer, 20. decembra, na konferenciji za novinare u Mostaru, da je došlo vrijeme da se Mostar gradi na europskim temeljima.

"Duboko sam uvjeren da će dr. Kordić biti gradonačelnik Mostara i da ćemo reći da je HDZ s više od 20 tisuća glasova dobio više mandata nego prije 12 godina. Nadam se da ćemo naći partnere s kojima ćemo imati dvotrećinsku većinu i zaštiti poziciju hrvatskog naroda", kazao je Čović.

Na pitanje kako komentira izjavu Denisa Zvizdića, s konferencije za novinare Koalicije za Mostar, u nedjelju navečer, 20. decembra da Mostar nije stolni grad, Čović je odgovorio:

"Mostar i da ima pet stanovnika bit će stolni grad Hrvata. Treba razumjeti šta je stolni grad. Ovdje je naša sveučilišna bolnica, kazalište, sveučilište. Mostar će biti stolni grad ne samo Hrvata Mostara, već i drugih Hrvata, za razliku od dva naroda koja imaju stolni grad u Sarajevu i Banjaluci", rekao je Čović.

Čović je rekao da „nikome ko bude želio graditi Mostar vrata neće biti zatvorena“.

"Nikome neće biti uvjetovanja za bilo što", kazao je Čović upitan na koje partnere u vlasti HDZ računa.

22:55 20.12.2020.

Bh. blok: Bit ćemo odlučujući faktor u formiranju vlasti

Iz Bh. bloka su na konferenciji za novinare u nedjelju navečer nakon izbora u Mostaru kazali da će ta koalicija, koju čine SDP i Naša stranka, biti odlučujući faktor u formiranju vlasti.

Naveli su i da Bosna i Hercegovina ima građanski pravac, te se zahvalili građanima na izlaznosti.

22:46 20.12.2020.

Koalicija za Mostar: Osvojili smo 42 posto glasova

Iz Koalicije za Mostar, koju čine Stranka demokratske akcije, Savez za bolju budućnost, Demokratska fronta, Stranka za BiH i Bosanska patriotska stranka, na konferenciji za novinare u nedjelju navečer, 20. decembra, saopćili su da je na 28 posto obrađenih podataka za gradsku listu, Koalicija za Mostar osvojila 42 posto glasova, 31 posto HDZ, 11 posto BH blok, 6 posto Hrvatska republikanska stranka i Koalicija "Ostajte ovdje", koju čine Savez nezavisnih socijaldemokrata i Srpska demokratska stranka, 4 posto.

Denis Zvizdić, iz Stranke demokratske akcije je rekao da Koalicija vjeruje u programske ciljeve i smjernice i da su za gradonačelnika glasali svi koji žele moderan i suvremen Mostar.

"Ne dolazi u obzir da Mostar bude bilo čiji stolni grad. Mostar je paradigma države Bosne i Hercegovine, kao multietnički, antifašistički grad, takav želimo da izgradimo. Nećemo pristati da se sa formiranjem Gradskog vijeća i gradonačelnika uvjetuju neka druga pitanja koja nemaju veze sa Mostarom. To je naš cilj i naša očekivanja. Mislimo da je dr. Zlatko Guzin najbolja osoba koja treba da vodi Mostar u naredne četiri godine“, kazao je Zvizdić.

Kandidat Koalicije za Mostar, Zlatko Guzin je rekao kako je zadovoljan trendovima, ali da misli kako treba čekati relevantne podatke.

Iz Koalicije "Ostajte ovdje – zajedno za naš Mostar", koju čine Savez nezavisnih socijaldemokrata i Srpska demokratska stranka, proglasili su da su prošli cenzus,te ustvrdili da imaju sigurnog jednog vijećnika u gradskom vijeću Mostara.

Predstavnici Koalicije za Mostar na pres konferenciji u Mostaru, 20. decembra 2020.
Predstavnici Koalicije za Mostar na pres konferenciji u Mostaru, 20. decembra 2020.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG