Dostupni linkovi

Litvanija traži da se ne prodaje odjeća sa sovjetskim simbolima


Volmartova majica sa znakom srpa i čekića iz doba SSSR-a
Volmartova majica sa znakom srpa i čekića iz doba SSSR-a

Litvanija je pozvala američkog trgovačkog giganta "Volmart" (Walmart) da prestane s prodajom odjeće sa simbolima sovjetskog srpa i čekića, koji kako kažu predstavljaju uvredu za žrtve progona sovjetskog doba, piše Radio Slobodna Evropa.

"Ne biste kupovali odjeću od nacista, zar ne?" twitovao je 7. septembra ministar vanjskih poslova ove Baltičke države, Linas Linkevicius. "Mi vjerujemo u moralni stav @Walmart i pozivamo ih da povuku proizvode sa simbolom masovnih ubistava."

Simbol srpa i čekića je zabranjen u Litvaniji, zemlji od 2,9 miliona ljudi, koja je bila prva republika koja se odvojila od Sovjetskog Saveza nakon što je počeo da se raspada 1990. godine i od tada je postala članica Evropske unije.

U prijestolnici Litvanije, Viljnusu, procjenjuje se da je u logorima, zatvorima i tokom deportacija između 1944. i 1953. godine umrlo više od 50.000 Litvanaca, dok je još 20.000 ubijeno u anti-sovjetskoj gerilskoj borbi.

Neki političari iz susjednih baltičkih zemalja Estonije i Letonije, gdje su ljudi također trpjeli decenije sovjetske okupacije, pridružili su se pozivu da najveći svjetski trgovački lanac na malo zaustavi prodaju sovjetske robe, koja je trenutno vrlo u trendu.

Ambasador Litvanije u Sjedinjenim Američkim Državama Rolandas Krisciunas rekao je za AFP 7. septembra da "Valmart" još nije odgovorio na njegovo pismo koje je poslao prošle sedmice i u kome traži od trgovca da povuče robu.

"Valmart" ima prodavnice u 28 zemalja, ali ne i u baltičkim državama ili drugim zemljama koje su nekada bile u sastavu Sovjetskog Saveza.

Ipak, većina njihovih artikala dostupna je na internetu, gdje Volmart prodaje majice s kratkim rukavima i majice ukrašene simbolom srpom i ćekićem preko natpisa "CCCP", što znači "SSSR", ili Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika, na ćiriličnom pismu.

Duksevi koji su opisani kao "cool" na Volmartovoj web stranici koštaju 29,95 dolara, a cijena majice je 18 dolara.

Volmart nije odmah ovo komentarisao, ali smjernice postavljene na njihovoj web stranici zabranjuju prodaju proizvoda vezanih za "bilo koji događaj u istoriji ili vijestima" koji se može smatrati "uvrjedljivim".

U maju je njemački proizvođač sportske opreme Adidas pristao da ukloni crvenu body majicu sa slovima SSSR i amblemom Sovjetskog Saveza iz svoje online prodavnice. Majica je prodavana zbog Svjetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji.

Litvanija je bila bojno polje između nacističkih i sovjetskih trupa tokom Drugog svjetskog rata.

Moskva je 1940. godine Litvaniju pripojila na osnovu pakta s Adolfom Hitlerom. U roku od jedne decenije, oko 300.000 Litvanaca je deportovano, uglavnom u Sibir, ili ubijeno u pobunjeničkim borbama.

Litvanija se pridružila EU i NATO-u 2004. godine.

XS
SM
MD
LG