Dostupni linkovi

Predsjednik Litvanije obećava da će se pridržavati ograničenja u Kalinjingradu


Litvanski predsjednik Gitanas Nauseda: "Apsolutno je jasno da Litvanija mora provesti i da će implementirati sankcije EU".

Litvanski predsjednik Gitanas Nauseda naglasio je da njegova baltička zemlja "mora" i "hoće" provoditi sankcije Evropske unije(EU) na rusku robu usred oštre retorike Moskve zbog nedavnih ograničenja Vilnjusa koja utiču na rusku eksklavu Kalinjingrad.

Pozvao je na "hitno" početak konsultacija s Evropskom komisijom kako bi se zaštitili interesi Litvanije i međunarodne obaveze u sjeni sankcija protiv ukrajinskog "agresora".

Rusija je ove sedmice pozvala izaslanika EU da "snažno" protestuje i zaprijeti neodređenom "odmazdom" zbog kopnenih ivičnjaka na pošiljke na njen dio zemlje između Poljske i Litvanije.

"Apsolutno je jasno da Litvanija mora implementirati i da će implementirati sankcije EU", rekao je Nauseda, čiju su zemlju ponovno okupirale sovjetske snage na kraju Drugog svjetskog rata i povratila nezavisnost 1990. godine, putem Facebooka.

"Litvanija mora zadržati i održavat će kontrolu nad robom koja se transportuje preko njene teritorije i ne može biti govora o bilo kakvim 'koridorima', kao ni o bilo kakvim razmišljanjima o degradiranju Rusije kao odgovor na prijetnje Kremlja", rekao je.

Vilnius je zatvorio rutu za transport čelika i drugih crnih metala, što je, kako kaže, potrebno u skladu sa sankcijama EU koje su stupile na snagu 18. juna. EU je uvela kaznene mjere Rusiji nakon što je pokrenula svoju tekuću invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Rukovodstvo Kalinjingrada koje podržava Moskva saopŠTilo je da je više od polovine uvoza eksklave pogođeno blokadom iz Litvanije, koja se najoštrije osjeća na željezničkim rutama.

Litvanski zvaničnici odbacili su stav Moskve o blokadi, budući da je Kalinjingrad jedina ruska luka bez leda tokom cijele godine i roba se tu može slati morem.

"Vlada mora hitno započeti konsultacije s Evropskom komisijom kako implementacija sankcija ne bi štetila litvanskim interesima ili međunarodnim sporazumima", rekao je Nauseda. "Samo zajedničkim djelovanjem postići ćemo da sankcije budu bolne za zemlju agresora".

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije saopštilo je 21. juna da je ambasador EU u Moskvi Markus Ederer obaviješten o "neprihvatljivosti takvih akcija" i upozorilo da će "odmazda uslijediti" ako se ograničenja odmah ne uklone.

Litvanska premijerka Ingrida Simonyte rekla je da je "ironično čuti retoriku o navodnim kršenjima međunarodnih ugovora" od Rusije, koju je optužila da krši "vjerovatno svaki pojedinačni međunarodni ugovor".

XS
SM
MD
LG