Dostupni linkovi

Lista kandidata za Vijeće RAK-a vraćena na Vijeće ministara BiH


Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH usvojili su prijedlog da se odgodi izjašnjavanje o kandidatima

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH usvojili su u utorak 25. maja prijedlog da se odgodi izjašnjavanje o kandidatima za Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK), te da se prijedlog odluke vrati na Vijeće ministara Bosne i Hercegovine radi razmatranja ispunjavanja određenih zakonskih uvjeta.

Ovo su predložili klubovi Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Poslanici su obavili su raspravu o prijedlogu odluke o imenovanju Vedrana Škore, Antonija Beusa, Nasufa Hadžiahmetovića, Vedrana Buhovca, Elmira Husremovića, Vladimira Jurišića i Slobodana Boškovića za članove Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

Predlagač ove tačke dnevnog reda današnje sjednice, koja je izazvala disonantne tonove i oprečne stavove između zastupnika vlasti i opozicije, jeste Ministarstvo komunikacija i transporta u Vijeću ministara.

Saša Magazinović iz SDP-a osporio je nekoliko prijedloga za imenovanje više kandidata zbog navodnog sukoba interesa, sudskih sporova, političkog djelovanja i drugih kontroverzi, što se posebno odnosi na Beusa i Jurišića.

On je zatražio predlaganje novih kandidata.

Poslanik Alma Čolo (SDA) zatražila je da se Predstvnički dom o svakom kandidatu izjasni pojedinačno.

Prema njenim riječima, Beus ne ispunjava uslove iz javnog konkursa za imenovanje u Vijeće RAK-a BiH, a to se odnosi i na Jurišića.

Ona smatra da ovi kandidati, s obzirom na njihovu stručnu spremu, nisu kredibilni za ozbiljan i složen posao koji se obavlja u Vijeću RAK-a.

Regulatorna agencija za komunikacije BiH je državno regulatorno tijelo zaduženo reguliranje sektora telekomunikacija i emitiranja u skladu sa potrebama tržišta.

Vijeće RAK-a ima sedam članova koje imenuje Parlament BiH, na razdoblje od četiri godine. Mandat posljednjeg saziva Vijeća RAK-a istekao je 2017. godine.

Protiv imenovanja Antonija Beusa u Vijeće RAK-a je i Udruženje filmskih radnika BiH, o čemu su javnost izvijestili na konferenciji za novinare 19. maja u Sarajevu.

Prema riječima Elme Tataragić, predsjednice Udruženja filmskih radnika BiH, Regulatorna agencija za komunikacije svake godine daje kablovskim operaterima dozvole za reemitranje sadržaja na televizijama koje se nalaze u njihovom sistemu i na to, kako tvrdi, mogu utjecati članovi Vijeća RAK-a.

XS
SM
MD
LG