Dostupni linkovi

Linić prozvao Milanovića za klijentelizam


Konferencija za medije bivšeg ministra financija Slavka Linića
Bivši socijaldemokratski ministar financija Slavko Linić optužio je premijera Zorana Milanovića da ga je smijenio medijskom spletkom kako bi zaštitio svog brata, prijatelje i neke interesne krugove. Milanović optužuje optužbe kao neistinite. Linić je pokazao da nijedna politička garnitura u Hrvatskoj nije imuna od klijentelizma, kažu analitičari.

„Moja smjena rezultat je Milanovićeve medijske spletke, koja je poslužila da se mene proglasi kriminalcem,“ poručio je nedavno razriješeni ministar financija Slavko Linić na konferenciji za novinare u prostorijama riječkog SDP-a. Zašto je to Milanović napravio?

„Zato da bi zaštitio članove svoje obitelji, da bi zaštitio svoje osobne prijatelje, da bi zaštitio parcijalne interese određenih krugova, a da bi zanemario državne interese.“

I zbog toga je - tvrdi Linić – kao povod za njegovu smjenu montiran slučaj predstečajne nagodbe u tvrtki „Spačva“ za kojega mediji bliski Milanoviću tvrde da je Linić intervenirao, a on odgovara kako je sve čisto. Zašto Milanović razriješenu ravnateljicu Porezne uprave Nadu Čavlović Smiljanec, protiv koje je pokrenuta i istraga – štiti i naziva zviždačicom? Linić ima odgovor:

„Zaključujem da je to vjerojatno zbog sprege gospođe Čavlović Smiljanec sa njegovim bratom Krešimirom Milanovićem, što je brat gospodina Zorana pokušao iskoristiti za neke predmete koji su se rješavali u Poreznoj upravi.“.

A Krešimir Milanović je – prema Linićevim riječima – volio intervenirati. Primjer prvi: država se hipotekarno upisuje na atraktivno zemljište u Cavtatu u vlasništvu tvrtke koja je u stečaju, a koja duguje veliki iznos poreza. Premijerov brat intervenira da se to zemljište proda vlasniku tvrtke, a da se zauzvrat uzme zemljište neopterećeno hipotekom, što bi značilo da se država odriče velikog nenaplaćenog poreza. Intervencija Milanovićevog brata – spriječena.

Primjer drugi – Porezna uprava u Slavonskom Brodu je u unajmljenim prostorijama firme koja duguje porez. Ministar Linić kaže da im se više ne plaća najam, već da se najam prebija sa porezom kojeg duguju, na što firma dužnik želi Poreznoj upravi prodati cijeli prostor i time vratiti dugove. Porezna uprava to odbija jer je prostor prevelik, a zatražena cijena previsoka. I tu intervenira Krešimir Milanović, ali ga nadležni odbijaju i država nije oštećena.

Ne štiti premijer samo brata. Premijerov bliski prijatelj Siniša Pavlović predsjednik je Nadzornog odbora INE, a kada Linić pokušava utjerati nenaplaćeni porez od INE, Pavlović ga optužuje da šteti INI.

Također, Linić optužuje Milanovića da je državnim kreditima htio podržati privatni projekt industrije peciva, koja bi uvozila čokoladu i rušila domaći „Kraš“ koji je u vlasništvu malih dioničara i zapošljava 2300 ljudi. On je optužio Milanovića da je blokirao sve poteze koji su išli na rasterećenje siromašnijih građana i veće opterećivanje bogatijih, ali i da je protiv njega zloupotrebljavao i tajne službe.

Milanović je za sada kratko odgovorio da zbog putovanja nije gledao Linićevu konferenciju za novinare, ali da za ono što su mu prenijeli može reći da je - neistina. Viđeniji socijaldemokrati su rekli da nisu gledali prijenos presice, a oporba traži prijevremene izbore i ostavku Milanovića.

„Čini mi se da je krajnji čas da i premijer i Vlada daju ostavku, jer u drugim zemljama vlade daju ostavku za neusporedivo manje stvari“, kaže Željko Reiner iz HDZ-a.

Što je iz Linićevog istupa važno za hrvatsko društvo, pojašnjava za RSE politička analitičarka Jasmina Popović.

„Važno je da je Linić u svom nastupu raskrinkao ono što svi građani znaju – i kako se radi politika, i kako se vode Vlade. Nije ovo ni prva ni zadnja, svaka od njih ima ljude koji imaju unutar toga i osobne interese i veze. Po meni institucije nakon ovog Linićevog istupa – ako žele raditi – imaju što raditi. Treba se ispitati sve ovo što je Slavko Linić rekao, bez obzira što ta djela nisu počinjena, a on kaže da nisu počinjena – zahvaljujući njemu.“

Linić je ovo napravio da pokaže – ako jest bad guy – da nije jedini bad guy, i ako ima prijatelje koji su suspektni, da ih očito ima i premijer, zaključuje kolegica Popović.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG