Dostupni linkovi

Rusija stavila američkog senatora Grahama na potjernicu


Lindsey Graham u posjeti Kijevu 28. maja 2023.
Lindsey Graham u posjeti Kijevu 28. maja 2023.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije stavilo je na potjernicu američkog senatora Lindsey Grahama, javili su ruski mediji u ponedjeljak, 29. maja, pozivajući se na bazu podataka Ministarstva.

U montiranom videu koji je u petak, 26. maja, objavio ured ukrajinskog predsjednika o Grahamovom sastanku s Volodimirom Zelenskim, Graham je prikazan kako kaže "Rusi umiru", a zatim kaže da je američka podrška "najbolji novac koji smo ikada potrošili".

Ukrajina je objavila kompletan video sa sastanka koji pokazuje da dvije primjedbe nisu povezane.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Ruski istražni komitet saopštio je u nedjelju, 28. maja, da otvara krivičnu istragu o Grahamovim komentarima. Nije precizirano za koje je krivično djelo osumnjičen.

Graham je u nedjelju osporio ruske kritike njegove podrške Ukrajini, rekavši da je jednostavno hvalio duh Ukrajinaca u odupiranju ruskoj invaziji uz pomoć Washingtona.

Republikanac iz Južne Karoline poznat po svojim stavovima o vanjskoj politici, kao otvoreni pobornik povećane vojne podrške Ukrajini u njenoj borbi protiv Rusije.

Rusija je ranije dodala desetine američkih zvaničnika i izabranih političara na stop liste, zabranivši im ulazak u zemlju, ali rijetko je tražila hapšenje visokih američkih zvaničnika.

XS
SM
MD
LG