Dostupni linkovi

Hag dao zeleno svetlo za suđenje Ljimaju


Fatmir Ljimaj
Fatmir Ljimaj

Srpsko pravosuđe u stanju je da sudi Fatmiru Ljimaju, bivšem komandantu Oslobodilačke vojske Kosova, protiv kojeg vodi istragu za ratne zločine, izjavio je za RSE Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva Srbije za ratne zločine. Nastavak procesa protiv Ljimaja koji se vodi u Srbiji odobren je iz Haga, ali je, kako kažu u Tužilaštvu u Beogradu, još rano govoriti o eventualnom podizanju optužnice.

Bruno Vekarić je izjavio za naš radio da su predstavnici Tužilaštva Srbije za ratne zločine imali sastanak sa predsedavajućim sudskog veća Haškog tribunala, koje je sudilo Fatmiru Ljimaju i ostalima, na kom su dobili "zeleno svetlo" za procesuiranje Fatmira Ljimaja, jednog od bivših komandanata Oslobodilačke vojske Kosova (OVK):

Bruno Vekarić
"To je veoma značajno, budući da se ne krši pravilo koje kaže da se pojedincu ne može dva puta suditi za istu stvar. Predsedavajuće veće je našlo da ono što mi imamo nema veze sa predmetom koji se vodio tamo. Mislim da je veoma važno da se prvo naznači da ovi logori koji su locirani u našoj istrazi faktički predstavljaju suštinu njegovog, po nama, zločina koji je počinio u vreme kada je za to bio odgovoran. Raspolažemo sa brojnim materijalom koji upućuju na to da je on odgovoran za zločine koje mu stavljamo na teret."


Iako je istraga pod oznakom tajne, saznaje se da je Ljimaj u Srbiji osumnjičen za ratne zločine u regionu Drenice, dok ga je Haški tribunal oslobodio optužbi za ratne zločine nad srpskim i albanskim civilima u logoru Lapušnik 1998. godine. Nataša Kandić, direktorka Fonda za humanitarno pravo, izjavila je za naš program da smatra kako procesuiranje osumnjičenog sa Kosova u Srbiji ne može imati nikakvog efekta:

Nataša Kandić
"Bilo kakva istraga u odnosu na Fatmira Ljimaja, u odnosu na bilo koga ko je državljanin Kosova, može da ima efekta i može da doprinese zadovoljenju neke pravde samo ukoliko se dokazi ustupe odeljenju EULEKS-a koji se bavi istragom za ratne zločine, ili tužilaštvu, ili odeljenju za pravosuđe. Sve drugo je jedna politička igra i biće, na žalost, igra sa žrtvama, zato što će žrtve zbilja očekivati da dođe do zadovoljenja pravde, a nikakve pravde nema zato što Tužilaštvo za ratne zločine nema nikakvu moć, nema moć da pozove da svedoči nijednog svedoka sa Kosova, niti ima moć da sasluša Fatmira Ljimaja."

Bruno Vekarić, iz Tužilaštva Srbije za ratne zločine, kaže da je postupak protiv Fatmira Ljimaja isključivo u cilju zadovoljenja pravde:

"Mislim da je ovde pravilno obavljena regionalna saradnja između narodnih institucija sa Kosova i Metohije i naših pravosudnih organa. To je odgovor na sva pitanja i našu inicijativu, kada se upravo sva otvorena pitanja pokušaju rešiti kroz jedan dijalog, jer mi želimo da uspostavimo saradnju i da kaznimo zločince, a ne da se bavimo nekom politikom."

Ukoliko bi se radilo o suđenju u odsustvu, to ne bi bilo dobro rešenje, kaže Nataša Kandić:

"Za suđenje u odsustvu apsolutno nemaju nikakvu validnost, niti imaju nekakve rezultate koji zbilja mogu da dovedu do promena bilo u vladavini prava, bilo u zadovoljenju pravde za žrtve. Pokazuje se da to Tužilaštvo za ratne zločine pokušava da pokaže da ono ima nadležnost za sve što se događalo u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije."

Olga Kavran, Foto: Danas
Olga Kavran, portparol Tužilaštva Haškog tribunala, rekla je za naš program da domaća pravosuđa mogu da sude u postupcima u odnosu na događaje koji nisu bili predmet postupka pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu:

"I to je pravilo koje, zapravo, isto važi u svim domaćim pravosuđima, dakle, nemoguće je nekome dva puta suditi za istu stvar. Međutim, ukoliko se ne radi o istoj stvari onda se, naravno, toj osobi može suditi ukoliko postoje dokazi. Sva domaća pravosuđa, u ovom trenutku govorim o bivšoj Jugoslaviji, ni u jednom trenutku nisu bila sprečena da vode postupke, nego naprosto nisu mogla da vode postupke koji su već vođeni, odnosno, koji se u tom trenutku vode pred Tribunalom u Hagu."

Tokom maja 1998. godine Oslobodilačka vojska Kosova je u dva napada kidnapovala 10 radnika površinskog kopa rudnika Belaćevac, a Tužilaštvo Srbije za ratne zločine u istrazi je došlo do dokaza o otmicama i ubistvima najmanje 30 srpskih civila na području Drenice, nekoliko policajaca i najmanje 11 albanskih civila. Dosadašnjom istragom utvrđeno je da su za zločine odgovorni Fatmir Ljimaj zvani Čeliku, Sahit Jašari, Sami Ljuštaku i Sulejman Selimi zvani Sultan, sada general u Bezbednosnim snagama Kosova.
XS
SM
MD
LG