Dostupni linkovi

Lim ne poznaje granice


Lim je još jednom pokazao svu lepotu. Ova reka je na svoje talase u subotu privukla oko 500 raftera iz Prijepolja, Čačka, Banjaluke, Novog Sada, Bjelog Polja i gradova domaćina koji su na Međunarodnom Limskom biatlonu "Priboj - Rudo" iskusili adrenalin neponovljivog događaja na bukovima Valine.

"Bili smo na mnogim regatama, Tari, Drini, ali uvek rado dolazimo na Lim, jer ova reka ima svojih posebnih draži. Imamo svu potrebnu opremu a pošto prelazimo državnu granicu imamo i sva potrebna dokumenta", pričaju rafteri iz Čačka.

Porodica Ješić iz Novog Sada prvi put učestvuje na Limskoj regati. Kažu da su oduševljen prirodom, rekom i organizacijom.

"U čamcima su zajedno rafteri iz Rudog, Priboja i Kosovske Mitrovice. Ovo je jedan događaj koji treba doživeti. Lim je reka koja ne poznaje granice i najbitnije nam je druženje, adrenalin koji se oseti posebno na bukovima Valine", priča rafret iz Kosovske Mitrovice .

Aleksandar Aca Pastir iz Banjaluke, predsednik balkanske i instruktor svetske rafting federacije, vođa je ovogodišnje regate. On za RSE je ističe da je vreme da se Lim promoviše kao turistička destinacija.

"Lim je reka koja spaja tri države. Ono što zagovaram je povezivanje više opština kroz koje protiče Lim, od izvora do ušća, jer Lim zaslužuje jednu petodnevnu regatu koja bi povezivala Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Ko ima vremena može da vesla pet dana, ko ne - može jednu deonicu i to je pravi način i povezivanja država i očuvanja prirode. Posebna pažnja i ove godine posvećena je bezbednosti učesnika, svi učesnici regate imaju potrebnu opremu, a unošenje alkohola u čamce je strogo zabranjeno", navodi Pastir.

Stazu od Priboja do Rudog oko 33 kilometra rafteri za oko četiri sata do krajnjeg odredišta Setihova gde su ih čekali bukovi Valine. Pre avanture na bukovima, u Rudom (BiH), za sve je bio kratki odmor uz neizotavan vojnički pasulj.

Raftere uz obalu Lima pratili su i biciklisti iz Priboja i Rudog prolazeći kroz živopisan predeo levom stranom Lima.

Propratni deo ovgodišnje manifestacije je i "Lim Fest" na kome su se prethodne dve večeri smenjivale lokalne rok grupe i Ortodox Celts. Pokrovitelji međunarodnog Limskog biatlona su opštine Priboj i Rudo, Opštinska razvojna agencija iz Rudog i Turistička organizacija Priboj.

XS
SM
MD
LG