Dostupni linkovi

Dva ruska likovnjaka proglašena krivim zbog poticanja vjerske mržnje


Jedan od eksponata izložbe "Zabranjena umjetnost" na kojem je glava Krista zamijenjena glavom Mickeya Mousa
Jedan od eksponata izložbe "Zabranjena umjetnost" na kojem je glava Krista zamijenjena glavom Mickeya Mousa
Priredila: Mirjana Rakela

Okružni sud u Moskvi je proglasio je krivim dvojicu likovnjaka zbog “poticanja vjerske mržnje” na provokativnoj izložbi koju su organizirali 2007. Morati će platiti visoke novčane kazne, no izbjegli su zatvor.

Usprkos novčanoj kazni, slučaj je izazvao dosta reakcija, jer se smatra udarom na slobodu izražavanja. Promatrači ističu da je to pokazatelj jačanja ultranacionalističkih vjerskih radikala.

Dvojica likovanjaka priredili su prije četiri godinu izložbu na kojoj je glava Krista zamijenjena glavom Mickeya Mousa, a ruske pravoslavne ikone bile su “napunjene kavijarom”. Kritičari su izložbu ocijenili anti kršćanskom provokacijom.

Likovni stručnjak Andrei Yerofeyev i bivši ravnatelj muzeja Jurij Samodurov morati će platiti kazne od nekoliko tisuća dolara. Relativno blaže kazne pokazuju da se vlast ipak suzdražala i da je uzela u obzir stav inteligencije koja se protivi snažnom utjecaju crkve u društvu.

No, presuda je ipak svojevrsna pobjeda ruskih nacionalista, ali i poruka ruskim aktivistima za ljudska prava i suvremenoj umjetnosti da je sloboda izražavanja sve ograničenja u Rusiji.
Jurij Samodurov i Andrei Yerofeyev na početku suđenja, 29. maj 2009.

Uoči izricanja presude Yerofeyev, bivši kustos svjetski poznate galerija Tretyakov, je kazao kako vjeruje da će biti osuđen.

"Ovo je političko suđenje, to je apsolutno jasno. Nije bilo nikakve demokratske i pravne procedure. Svi dokazi su falsificirani. Ova cijela priča je izmišljena”,
kazao je on.

Zbog izložbe je negodovala i vojska


Yerofeyev i Samodurov optuženi su u 2008., nakon što je ruska pravoslavna ultranacionalistička skupina, Narodno vijeće, podnijela prigovor protiv izložbe "Zabranjena umjetnost”.

Izložba je održana u moskovskom muzeju “Andrej Saharov” gdje je Samodurov bio direktor. Yerofeyev, čije su neke ranije izložbe bile zabranjivane zbog kontroverznih sadržaja, izložbu je postavio iza lažnog zida, a posjetioci su izložbu gledali kroz otvor na zidu.

Ruska pravoslavna crkva nije bila jedina institucija koja se usprotivila izložbi. Vojska je također negodovala zbog slike na kojoj jedan ruski general siluje vojnika, a eksponat je bio nazvan "Slava Rusiji".

Jedan izložak kritizira i islamski fundamentalizam. Žena samoubojica podiže suknju ispod kojeg se vide duge noge u štiklama. (Ukoliko vas interesuje sporne eksponate možete pogledati ovdje.)

Jedan od eksponata izložbe "Zabranjena umjetnost"
Presuda donesena u ponedjeljak doljeva ulje na vatru “sukoba” između Ruske pravoslavne crkve i suvremene umjetnosti.

Samodurov je 2003., bio izložen žestokoj kritici vjernika zbog izložbe skulptura i slika u muzeju Saharov pod nazivom "Oprez, religija!" Izložba je bila otvorena samo četiri dana prije nego što je izloške uništila jedna grupa vjernika.

Ta grupa je brzo oslobođena optužbi za napad na izložbu, a na kraju je Samodurov bio prisljen zatvoriti izložbu.

Nije prekršen zakon

Svećenik koji je tada vodio kampanju protiv muzeja, Aleksandr Shargunov, smatra se jednim od najkonzervativnijih članova pravoslavne crkve, a danas je povezan s aktualnim slučajem protiv Yerofeyeva i Samodurova.

Suđenje je pokazalo potpunu neutemeljenost optužnice. Sve je izmišljeno, kaže član moskovskog Helsinškog komiteta za ljudska prava i svećenik.
Gleb Yakunin
, član moskovskog Helsinškog komiteta za ljudska prava i svećenik, okrivljuje Shargunova za orkestrirani napad protiv dvojice likovnjaka.

"Suđenje je pokazalo potpunu neutemeljenost optužnice. Sve je izmišljeno. Nekolicina svećenika potaknuti od Aleksandra Shargunova govorili su vjernicima da je izložba sramotna i da vrijeđa vjernike,"
kaže ovaj borac za ljudska prava.

Rusko ministarstvo kulture saopćilo je da Yerofeyev i Samodurov nisu kršili zakon postavljajući izložbu.

Istina i neki dužnosnici Ruske pravoslavne crkve nastojali su se distancirati od slučaja naglašavajući da su optužbe "pretjerane, neopravdne, pa čak i štetne."

Yerofeyev je u ponedjeljak upozorio da su optužbe protiv njega i Samodurova dio sve snažnijeg vala desničarskog sentimenta koji se širi Rusijom.

"Država podupire Narodno vijeće. Naravno, ovo Vijeće nije nezavisno, ono tvrdi da štiti interese Ruske pravoslavne crkve i njene tradicionalne vrijednosti. No, sve je to jedna vrsta demagogije, iza koje stoji želja da se ovlada političkim životom u Rusiji. Jednom riječju, desničarski val širi se zemljom. Nije to tsunami, ali stigao je do nas. Ne znam zašto ga država podržava. U svakom slučaju, to je veliko pitanje ",
upozorava Yerofeyev.
XS
SM
MD
LG