Dostupni linkovi

Pronađen novi lijek za smanjenje holesterola


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Rinko Golubović

Američki naučnici otkrili su novi lijek za smanjenje nivoa holesterola kod srčanih bolesnika. To bi moglo ponuditi novu nadu ovim bolesnicima koji nastoje smanjiti holesterol statinima. Naučnici se nadaju da će ovaj lijek biti dostupan za pet godina.

Više od četiri miliona Britanaca uzima lijekove statine svakodnevno kako bi snizili holesterol, odnosno smanjili rizik od srčanog ili moždanog udara, piše britanski list Express.

Lijekovi se koriste već više od 30 godina i smatra se kako su spasili hiljade života, smanjujući rizik od srčanog udara za četvrtinu.

No, jedna četvrtina pacijenata ne uspijeva smanjiti svoj holesterol na siguran nivo, jer statini ne djeluju, ili jer su ljudi morali smanjiti dozu ili ih prestati uzimati kako bi izbjegli nuspojave.

Američki naučnici vjeruju da su stvorili lijek koji bi mogao pomoći tim pacijentima.

U časopisu New England Journal of Medicine, tim je otkrio da lijek oponaša hormone štitnjače koji mogu povećati brzinu sagorijevanja masnoća u krvi.

Oni su pojasnili da uzimanjem lijeka Eprotiroma, uz nisku dozu uz nisku dozu statina, smanjuje nivo holesterola kao kod uzimanja visoke doze statina.

Pritom pacijenti neće trpjeti nuspojave poput bolova u mišićima, što se zna desiti pri uzimanju visoke doze statina.

Dr. Paul Ladenson, koji je vodio studiju na Univerzitetu John Hopkins, rekao je kako su rezultati istraživanja među 168 pacijenata bili "izvanredni".

Lijekovi koji oponašaju hormone štitnjače razvijani su i prije ali su oni često uzrokovali probleme za srce i kosti, pa su odbačeni.
XS
SM
MD
LG