Dostupni linkovi

Topić preuzima dužnost 1. septembra


Lidija Topić
Lidija Topić
Agencija za državnu službu imenovala je u ponedjeljak Lidiju Topić na mjesto direktorice Direkcije za europske integracije BiH, saopštila je za RSE Jadranka Mandarić savjetnica direktora Agencije za državnu službu BiH.

"Na osnovu člana 28., stav 3, Zakona o državnoj službi u institucijama BiH je danas, 24.8.2009., imenovala Lidiju Topić za direktora Direkcije za evropske integracije počev od 1.9.2009."


Iz Agencije napominju da je istekao zakonski rok od trideset dana, prema kome je Vijeće ministara BiH trebalo imenovati prvog na listi nauspješnih kandidata za ovu poziciju. Lidija Topić imala je najviše bodova.

Zakon o državnoj službi u institucijama BiH određuje da agencija po službenoj dužnosti, ukoliko se ne obavi imenovanje u roku od trideset dana od dana prijema liste najuspješnijih kandidata, imenuje najuspješnije kandidate, ako posebnim propisom nije određen kraći rok, navode iz ove agencije.

Direkcija za europske integracije nije imala čelnog čovjeka od januara, kada je njen bivši direktor Osman Topčagić otišao na veleposlaničko mjesto u Briselu.

Lidija Topić bila je zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, a obavljala je i funkciju ambasadorice BiH pri Misiji Evropske unije u Briselu.

Vijeće ministara BiH u dva pokušaja nije uspjelo postći konsenzus o imenovanju direktora tri državne institucije - Direkcije za evropske integracije BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) te Regulatorne agencije za komunikacije.

Predloženi kandidati su bili Lidija Topić, koja je na konkursu u organizaciji Agencije za državnu službu BiH ostvarila najveći broj glasova za mjesto direktora Direkcije za evropske integracije, Zoran Tegeltija kandidat za direktora UIO te Kemal Huseinović, kandidat za direktora RAK-a.

Bošnjački ministri bili su protiv imenovanja, a ključni problem je nacionalni balans koji je, kako tvrde u Stranci demokratske akcije, narušen na štetu Bošnjaka.

"Mora se hjteti postići politički dogovor kako da se izvrše imenovanja poštujući i nacionalnu strukturu i kompetentnost ljudi," rekao je Halid Genjac, poslanik u Parlamentu BiH i visoki funkcioner Stranke demokratske akcije.

Od predsjedavajućeg Vijeća ministara Nikole Špirića zatraženo je da odgodi najavljena imenovanja i napravi sporazum o etničkoj zastupljenosti vodećih pozicija u institucijama iz nadležnosti Vijeća ministara BiH.

Međutim, Špirić je ustvrdio da će ustrajati na imenovanju najbolje rangiranih kandidata.
XS
SM
MD
LG