Dostupni linkovi

Lideri šestorke postigli dogovor o državnoj vladi i budžetu


Lideri šestorke
Lideri šestorke
Bosna i Hercegovina će nakon više od godinu dana od održavanja opštih izbora dobiti novo Vijeće ministara. Pored, sporazuma o Vijeću ministara postignut je i politički dogovor o dva zakona koji su preduslov približavanju BiH EU.

Iako to niko nije očekivao, nakon serije neuspješnih sastanaka predsjednika šest najjačih političkih stranaka u BiH, u srijedu je dogovor postignut o skoro o svemu i to uz veliku spremnost na kompromis i određena odricanja od funkcija i fotelja.

Za razliku od prethodnih, ovoga puta sva šestorica lidera stranaka izašli su pred novinare vidno raspoloženi, a dobre vijesti saopštio je predsjednik SDA Sulejman Tihić.

''Postigli smo sporazum o Vijeću ministara, budžetu i zakonima o popisu i državnoj imovini'', kazao je on, te objasnio kome će koja funkcija ići.

''Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je iz hrvatskog naroda, ministar vanjskih poslova iz bošnjačkog naroda, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa iz srpskog naroda kao i ministar finansija i trezora,
Sulejman Tihić
Sulejman Tihić
ministar sigurnosti iz reda bošnjačkog narod, ministar pravde iz reda hrvatskog narod, ministar civilnih poslova iz reda srpskog narod, ministar za ljudska prava i izbjeglice iz reda hrvatskog narod, ministar prometa i komunikacija iz reda bošnjačkog naroda kao i ministar odbrane. Jedna ministarska pozicija iz bošnjačke kvote biće popunjena predstavnikom iz reda ostalih narod. Takođe smo dogovorili da Agencija za istrage i zaštitu SIPA ima direktora iz reda srpskog narod, a Regulatorna agencijaza komunikacije RAK iz reda srpskog narod, agencija za identifikacijska dokumenta i evidenciju iz reda bošnjačkog naroda i Uprava za indirektno oporezivanje iz reda hrvatskog naroda.''

Predsjedavajući Vijeća ministara biće iz reda hrvatskog naroda, a predložiće ga HDZ BiH. Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija novinarima je sugerisao da ne pitaju ko će to biti, a predsjednik HDZ-a Dragan Čović ustvrdio:

''Gospodin Lagumdžija insistira da to budem ja, ali neću biti ja.''

Sve u svemu ime kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara trebalo bi do četvrtka u podne da bude u Predsjedništvu BiH.

''Ono što je za mene veoma važno je da smo mi stvorili ambijent da Vijeće ministara, odnosno bar mandatara Vijeća ministara možemo već sutra ili prekosutra, kako to procedura nalaže, birati Predsjedništvo i pokrenuti čitav jedan proces'', rekao je lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

Bez stranog uplitanja

I predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku, kao i ostalima, u srijedu su bila 'puna usta' konsenzusa i kompromisa. No, Dodik je rekao da niko od prisutnih nije dobio sve što je tražio.

Tako su se predstavnici stranaka iz RS odrekli traženog prvog mjesta u Ministarstvu vanjskih poslova. SNSD će podijeliti sa SDS-om funkcije u tri ministarstva i dvije državne agencije. Evo šta je po Miloradu Dodiku najbolje u postignutom sporazumu:
"Smatramo da nismo dobili ono što smo mislili da treba, ali očigledno je da ovdje niko nije dobio sve ono što je tražio'', rekao je Milorad Dodik.

''Meni je ovdje važno da nije bilo stranog uplitanja i da nije bilo nikakavih stranih intervencija ove vrste. Naravno da sam veoma zainteresovan i za ono, ali želim da naglasim da je ovo urađeno sa vlastitim kapacitetom. Mi iz Republike Srpske smo taj konsenzus pokušali da jurimo u zadnjih nekoliko mjeseci, spremni bili da uđemo u ministarski Savjet već odavno. Smatramo da nismo dobili ono što smo mislili da treba, ali očigledno je da ovdje niko nije dobio sve ono što je tražio.''

Najzadovoljniji potpisanim bio je lider SDP-a Zlatko Lagumdžija što je i sam rekao. Na pitanje da li će on biti budući ministar vanjskih poslova nije direktno odgovorio:

''Još se nismo usaglasili ni oko toga koja ministarstva idu kojoj od ovih stranaka. Ono što se jesmo usaglasili, za mene to predstavlja posebno
Zlatko Lagumdžija i Mladen Bosić
Zlatko Lagumdžija i Mladen Bosić
zadovoljstvo, da će i SDP biti prisutan među pozicijama o kojima je ovdje bilo riječi. Prije svega, želim da budem jasan, jedan zamjenik ministra iz reda hrvatskog naroda će biti iz političke stranke kojoj ja pripadam i direktor Uprave za indirektno oporezivanje će biti iz reda hrvatskog naroda kao kandidat o kojem će se usaglsiti i predstavnici SDP-a i HDZ-a.''

''Ubijeđen sam da i to što smo dali kao koncesiju neće biti na štetu Republike Srpske, a s druge strane smo, na drugim pozicijama, tražili i dobili nadoknadu za ove ustupke koje smo dali tako da mogu da, sa svog stanovišta, kažem da je to ipak fer dogovor što se tiče Republike Srpske", rekao je predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

Kroz bilateralne razgovore stranaka u Federaciji biće rješavane nedoumice oko još nekih funkcija. One se, prije svega, odnose na raspodjelu mjesta na kojima bi trebali biti predstavnici hrvatskog naroda, stoga je predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić svoj potpis stavio na sporazum, ali kako kaže uslovno.

''Što znači da, ukoliko u narednih nekoliko dana ne dođe do dogovora na principu zadnje rečenice ovoga teksta koji kaže da se strane mogu bilateralno dogovoriti, da ćemo mi vjerovatno povući taj potpis, međutim to neće ništa mijenjati, Bosna i Hercegovina i bez naše stranke će imati stabilnu većinu u Vijeću ministara i mislim da je to najvažnije i time sam pokazao ja kao predstavnik stranke da moramo reći da treba biti državni interes, a onda tek stranački interes u pitanju'', zaključuje Ljubić.
XS
SM
MD
LG