Dostupni linkovi

Lideri G20 za stabilnost evrozone


Barak Obama na samitu G20 u Meksiku
Barak Obama na samitu G20 u Meksiku
Lideri G20 poručili su da će preduzeti sve neophodne mjere za zaštitu eurozone. Dok se čeka odluka o formiranju grčke vlade, pozdravljeni su planovi Španije za rekapitalizaciju banka. I američki predsjednik Barak Obama vjeruje da će se Evropa izboriti sa krizom.

U završnom komunikeu sa dvodnevnog samita u meksičkom odmaralištu Los Kobos, lideri Grupe 20 najrazvijenijih zemlja svijeta pozvali su na brzu akcju za obuzdavanje krize u eurozoni. Američki predsjednik Barak Obama, u namjeri da smiri globalno finansijsko tržište, ali i strah glasača u Sjedinjenim državama u izbornoj godini, rekao je da vjeruje da je Evropa sposobna da riješi dužničku krizu.

“Prvo, naši evropski prijatelji su shvatili ozbiljnost situacije i preduzimaju korake sa jakim osjećajem hitnosti. Pozdravio sam važne korake koje su već preduzeli na promociji rasta, finansijske stabilnosti i fiskalne odgovornosti.Veoma mi je drago da su ovdje evropski lideri rekli da će preduzeti neophodne mjere da sačuvaju stabilnost i integritet eurozone da bi se poboljšao rad na svjetskim tržištima“, naglasio je on.

Obama kaže da u EU shvataju kakav je ulog, zašto je po njih važno da preduzmu smjelu i odlučnu akciju i uvjeren je da mogu izvršiti planirane zadatke. Prema njegovim riječima, za krizu u Evropi ne postoji "srebrni metak", ali "svaki učinjeni korak ukazuje na to da se Evropa kreće ka daljoj integraciji a ne ka raspadu".

Obama je rekao da kriza djeluje i na SAD, ali da njegova vlada nema kontrolu nad tim koliko će brzo Evropljani riješiti problem.

"Sva ta ekonomska pitanja, potencijalno će uticati i na predsjedničke izbore u SAD", priznao je američki predsjednik. Stoga je Obama rekao da je najbolja stvar koju SAD mogu da urade jeste otvaranje novih radnih mjesta i jačanje rasta na kratak rok, dok istovremeno na dugi rok nastavljaju da sređuju fiskalnu situaciju.

Oči uperene u Atinu

Sami evropski lideri pri kraju samita poručili da će održati stabilnost eurozone i da će raditi sa novom vladom Grčke ka reformama i održivosti.

Međutim, njemačka kancelarka Angela Merkel je istakla da se i Grčka mora pridržavati svoje strane dogovora sa međunarodnim kreditorima.
Svetski lideri na samitu G20
Svetski lideri na samitu G20

Merkelova je navela da je "očigledno da su ranije usaglašene reforme pravi koraci i da zbog toga moraju biti preduzeti".

Inače, iako su na skupu u Meksiku svi na riječima bili jedinstveni, evropski lideri, poput predsjednika Evropske Komisije Hose Manuel Barosa, pokazali su i da im je dosta priče samo o njihovim problemima, posebno od strane Amerikanaca, podsjećajući da je sve krenulo 2008. i finansijskom krizom u SAD.

"Zona eura ima ozbiljan problem, ali sigurno to nije jedini debalans u svjetskoj ekonomiji", istakao je i italijanski premijer Mario Monti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je poručio da njega mnogo više brine sudbina američkog dolara, nego eura, napominjući da ukupan američki dug iznosi 15 triliona dolara.

No, godišnji skup Grupe 20 završen je, a da se lideri nijesu dogovorili koji je put bolji za izlazak iz krize - da više troše kako bi podstakli rast ili da smanjuju budžete kako bi povratili povjerenje investitora. To je i manje više suština evropskog sporenja oko načina rješavanja krize između njemačke kancelarake Angele Merkel, koja je za štednju i francuskog predsjednika Fransoa Olanda koji je za podsticanje rasta.

U završnim diskusijama na samitu G20, lideri su se saglasili da neće uvoditi protekcionističke mjere do 2014. godine.

Pozdravljeni su planovi Španije za rekapitalizaciju banka, a sa nestrpljenjem ali i nadom se gleda na Atinu, gdje tri stranke razgovaraju o formiranju nove koalicione vlade pod pojačanim međunarodnim pritiskom. Očekuje se da će na čelu vlade biti stranka "Nova demokratija" koja je osvojila najveći broj glasova na izborima održanim 17. juna.

Lider PASOK Evangelos Venizelos rekao je da bi vlada mogla biti formirana popodne. Trodnevni mandat lidera "Nove demokratije" Antonisa Samarasa za formiranje vlade ističe u srijedu. Nije jasno da li će se i PASOK, koji je osvojio treće mjesto na izborima, pridružiti vladi ili će je samo podržati.
XS
SM
MD
LG