Dostupni linkovi

Evropski lideri usvojili zaključke o BiH


Samit lidera EU
Samit lidera EU

Šefovi država i vlada zemalja članica Evropske unije (EU), pozvali su bosnaskohercegovačke vlasti da preduzmu sve neophodne reforme neophodne za adekvatno funkcionisanje države.

“Lideri u Bosni i Hercegovini treba da pokažu snažnu opredijeljenost za brzo finaliziranje ustavne i izborne reforme, vitalne za stabilnost i punu funkcionalnost zemlje, kao i da podrže sve druge prioritetne reforme navedene u Mišljenju (evropske) Komisije za dobijanje statusa kandidata”, navodi se u usvojenim zaključima na samitu EU.

Predsednici i premijeri evroskih država su raspravljali o situaciji u Bosni i Hercegovini. U završnom dokumentu se naglašva da se rasprava fokusirala na produženoj političkoj krizi u zemlji.

Inače tema BiH je uvrštena u agendu najvišeg evropskog politčkog niva - lidera EU, na zahtev Republike Hrvatske.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je izrazio zaodovljstvo usvojenim zaključima.

“U zaključcima se daje signal da je EU spremna da se dodatno angažuje na najvišem nivou sa predstavnicima političkih stranaka u BiH, kako bi se postigao dogovor o izbornom zakonu. Ovo je konstruktivan doprinos Hrvatske, prijateljski napor, napor zemlje koja dobrosusedski i dobronamerno dala podsticaj celoj EU, da se pronađe rešenje koje će omogućiti stabilnu i funkcionalnu BiH, u kojoj se svi dobro osjećaju, u kojoj su sva tri naroda ravnopravna”, izjavio je Plenković novinarima nakon usvajanja zaključaka.

U usvojenim zaključima, EU ponavlja posvećenost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, kao i celog Zapadnog Balkana.

“Evropska unija je spremna da nastavi svoj angažman na visokom nivou u tom pogledu”.

LIderi Eu su danas takođe usvojili strateški Kompas – što predtavlja buduću vojnu strategiju Evropske unije.

U strateškom kompasu se takođe spominju prilike u regionu.

“Bezbednost i stabilnost na celom Zapadnom Balkanu još uvek nije potpuna, takođe zbog sve većeg stranog mešanja, uključujući kampanje manipulacije informacijama, kao i zbog potencijalnog prelivanja iz trenutnog pogoršanja evropske bezbednosne situacije”, navodi se između ostalog u strateškom kompasu koji je u petak, 35 marta, formalno usvojen od strane evropskih lidera.

XS
SM
MD
LG