Dostupni linkovi

Lideri EU usvojili mere za jačanje kontrole spoljnih granica


Brisel

Samit lidera zemalja članica Evropske unije završen je u četvrtak rano ujutro usvajanjem serije mera za jačanje kontrole spoljnih evropskih granica, uz dodatnu pomoć za izbeglice van teritorije EU.

"Fokus razgovora bio je na zaštiti spoljnih granica", rekao je novinarima predsednik Evropskog saveta Donald Tusk nakon sedmočasovnog vanrednog samita 28 šefova i vlada u Briselu, dodajući da je za otklanjanje haosa na granicama potreban zajednički napor.

Među merama koje su lideri načelno usvojili je formiranje kopnene i pomorske evropske pogranične straže, putem jačanja evropske službe Fronteks, koja bi dobila novi mandat i znatno veća sredstva, a trebalo bi da postane funkcionalna pre kraja godine. Takođe, najavljeno je i da će EU uputiti značajnu materijalnu pomoć za zbrinjavanje izbeglica van EU – pre svega u Turskoj, Jordanu i Libanu, od čega će najmanje milijardu dolara biti upućeno Visokom komesarijatu za izbeglice Ujedinjenih nacija.

Evropski lideri su se dogovorili i da do kraja meseca upute ekspertske timove u takozvane „vruće zone“, gde je velika koncentracija izbeglica, kako bi pomogli da se oni registruju i dobiju neophodnu medicinsku i ostalu negu. Nemačka kancelarka Angela Merkel, rekla je da Evropa sada kada je suočena sa velikim izazovom, ne može da kaže „mi nismo u stanju da sa ovim izađemo na kraj“

„Moramo da nađemo zajedničko rešenje o tome kako da učinimio naš sistem boljim – zaštitom spoljnih granica EU, pravičnom raspodelom izbeglica unutar Unije i uspostavljanjem registracionih centara u takozvanim 'vrućim zonama'. Ako budemo smireno razgovarali o svemu ovome, verujem da možemo pronaći zajednički odgovor.“

Francuski predsednik Fransoa Oland, rekao je da je dodatna pomoć neophodna.

„Moramo pomoći onim državama u kojima se izbeglice trenutno nalaze. I Evropa i njene članice moraju da upute znatnu pomoć. Francuska će to učiniti jer je Turskoj, Jordanu i Libanu pomoć potrebna što je pre moguće.“

S obzirom da je samit bio vanredan, ovi dogovori tek treba da se formalizuju na redovnom sastanku šefova država i vlada EU u oktobru.

  • 16x9 Image

    Ognjen Zorić

    Diplomirao novinarstvo na Fakultetu za kulturu i medije u Beogradu. U beogradski biro RSE dolazi u oktobru 2010. godine gde radi kao novinar, reporter, te uređuje i vodi dnevne emisije.

XS
SM
MD
LG