Dostupni linkovi

Lideri u BiH propustili prvi od rokova u Mapi puta


Zgrada Evropske komisije
Zgrada Evropske komisije
Bh. političkim liderima koji su se krajem juna, okupljeni u Briselu, zaklinjali da nemaju većeg prioriteta od evropskih integracija, sa tog istog mjesta je u ponedjeljak jasno poručeno da su i ovaj put iznevjerili vlastito obećanje.

„Sa velikim razočarenjem Evropska komisija konstatuje da su državni i politički lideri u BiH propustili prvi od rokova u Mapi puta za aplikaciju zemlje za evropsko članstvo, jer do kraja osmog mjeseca nisu podnijeli zajednički prijedlog za primjenu presude Evropskog suda za ljudska prava", rekla je glasnogovornica visoke predstavnice EU, Catherine Ashton, Maja Kocijančić:

Evropski komesar za proširenje, Štefan Füle, isti dan iskazuje žaljenje zbog propuštenog roka, što govori da evropska agenda ipak nije bila na vrhu političke agende domaćih lidera. Umjesto nje, fokusirali su se na političko rivalstvo.

"Stanovnici Bosne i Hercegovine zaslužuju bolje", poručio je komesar Füle.

U svakom slučaju Mapa puta ostaje nepromijenjena i u Briselu očekuju šta i kako će domaći lideri reći o ovome, na koji način misle nastaviti dalje jer, podsjećaju, drugog puta naprijed za Bosnu i Hercegovinu, jednostavno, nema.

Maja Kocijančić
Maja Kocijančić
"Činimo sve što možemo da vidimo da se ostvari ono što su oni dogovorili - i to je korak u ukupnom procesu. A u izvještaju o procesu proširenja, koji će biti objavljen 10. oktobra, vidjeće se koliko je učinjeno. Naše opredjeljenje ka proširenju na Zapadni Balkan je veoma jasno, uspostavili smo mehanizme u tom smislu i Bosna i Hercegovina tu nije izuzetak. Ali kada je riječ o zadacima, reformama, to je nešto što što bh. država mora sama učiniti.", napomenula je Kocijančić.

Šta reći? Rokovi nisu nametnuti, već postavljeni od strane istih onih koji su ih prekršili. Samo oni mogu ispraviti stvari, uvjerenje je u Evropskoj komisiji.

Razočarenje i očekivanje da se što prije nadoknadi propušteno - tako bi se najkraće moglo opisati raspoloženje u Komesarijatu za proširenje Evropske komisije kada je riječ o Bosni i Hercegovini i mogućoj aplikaciji za evropsko članstvo do kraja ove godine.

„Mislim da je pitanje te aplikacije do sada više puta diskutovano. Ono što je zaista neophodno za kredibilnu aplikacuju jeste stvaran napor na rješavanju slučaja Sejdić-Finci. To je tako često naglašavano do sada, to je ono što mi očekujemo, to je ono što očekuju države članice Unije i šta očekuje i Vijeće Evrope. Podsjećam vas da su komesar za proširenje i generalni sekretar Vijeća Evrope nedavno u zajedničkom saopštenju iskazali duboko razočarenje da politički lideri u Bosni i Hercegovini nisu bili u stanju ispuniti ovu tačku Mape puta, dogovorenu na zajedničkom skupu ovdje u Briselu“, smatra glasnogovornik komesara za proširenje, Štefana Fülea, Peter Stano:

I - šta sada?

"Odgovor je veoma jednostavan na pitanje: šta sada? Sada politički lideri u Bosni i Hercegovini moraju naći način kako da ispune ono što su obećali u Mapi puta. To je dogovoreno na prvom skupu visokog nivoa. Uskoro će biti novi sastanak, a Evropska komisija i cijela Unija sada očekuju da bh. političari ispune svoj dio obećanja, jer je to zajednički dogovoreno. Dakle, za očekivati je da svi u Sarajevu i Banja Luci zajednički rade na obećanom, jer je to od koristi za stanovnike Bosne i Hercegovine i za cijelu zemlju, kako bi se mogla kretati naprijed putem evropskih integracija, što je veoma važno za perspektivu zemlje i dobrobit njenih stanovnika", kaže Stano.

Sada, umjesto kalkulacija o tome možemo li ili ne dokučiti aplikaciju prije kraja godine, sjetih se sličnih planova daleke 2009. Od tada, iz godine u godinu, iste kalkulacije i isto razočarenje, sa ove ali i sa one strane evropske granice.
  • Slika 16x9

    Elvir Bucalo

    Novinar s diplomom Akademije likovnih umjetnosti i tri decenije iskustva, nakon rada na sarajevskoj 202-ci i Yutelu prijete i na nezavisnom radiju ISV za vrijeme rata, od 1997. izvještava iz Brisela za brojne bh. i međunarodne medija.

XS
SM
MD
LG