Dostupni linkovi

Bler ima ozbiljnog rivala?


Toni Bler
Toni Bler

Trka za prvog predsjednika Evropske unije zahuktala se kada se, kao potencijalni rival bivšem britanskom premijeru Toniju Bleru, uključio i premijer Luksemburga Žan-Klod Junker.

Britanski dnevnik "Fajnenšel tajms" ocjenjuje da je ovim potezom Junker primorao evropske lidere na odluku da li žele da novi predsjednik bude "evropski birokrata" ili "veliko ime" sa sopstvenim inicijativama nezavisnim od nacionalnih prijestonica.

List spekuliše da činjenica da je Junker "gotovo potpuna politička suprotnost Toniju Bleru" otvara prostor "za ulazak u igru" i "konačnu pobjedu" trećeg kompromisnog kandidata koji će se birati kada Lisabonski ugovor konačno bude ratifikovan u Češkoj.

Drugi britanski list "Dejli telegraf" izvještava da je London ponudio Parizu i Berlinu dogovor prema kojem bi, u zamjenu za izbor Blera, Francuska dobila drugo novostvoreno mjesto Lisabonskim ugovorom, položaj visokog predstavnika Unije za spoljne poslove, a Njemačka portfelj koji god želi u Evropskoj komisiji.

Evroskeptični "Dejli telegraf" protivi se izboru Blera, tvrdeći da bi kao izuzetno sposoban, iskusan i ambiciozan političar povećao značaj funkcije čiji nosilac nikome ne polaže račune dok istovremeno sve dublje zadire u suverenitet zemalja članica evropskog bloka.

XS
SM
MD
LG