Dostupni linkovi

Lider britanskih laburista: Spriječiti antivaksere da protestuju pred školama


Medicinska sestra drži bočicu sa Pfizer-BioNTech vakcinom u bolnici u Londonu, 8. decembar 2020.

Školska vijeća u Velikoj Britaniji bi trebala moći spriječiti antivaksere da protestuju ispred škola, rekao je čelnik opozicionih laburista u toj zemlji Kir Starmer (Keir Starmer).

Starmer je rekao da je "bolesno" što antivakseri šire "opasne dezinformacije" djeci, te je pozvao vladu da "hitno" ažurira zakon kako bi se nalog za isključenje mogao primjenjivati što prije u blizini ulaza u škole, prenosi BBC.

Lider najveće opozicione partije u britanskom parlamentu je kazao da bi lokalne vlasti trebalo da imaju ovlašćenja da zaštite javne prostore, ako se oko toga slože škola, predsjednik vijeća, i šef lokalne policije.

Ministri su takođe izrazili zabrinutost zbog ovakvih dešavanja.

Ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel rekla je da je sloboda protesta temeljni dio demokratije, ali je izjavila za “Daily Telegraph” da je potpuno neprihvatljivo da se djeca, nastavnici ili roditelji zastrašuju i maltretiraju izvan škole od strane antivaksera te da se šire dezinformacije i opasne laži o programu vakcina koje spašavaju život.

Gotovo osam od 10 škola reklo je da su bile na meti antivaksera u nedavnom istraživanju sindikata Asocijacije školskih i fakultetskih vođa (ASCL).

Većina toga bila je putem e-pošte u kojoj se prijetilo pravnim postupkom, ali ASCL je rekao da je u nekim slučajevima osoblju prijetilo fizičkim ozljedama, a u drugim prilikama antivakseri su dobili pristup školskim stranicama.

Ranije ovog mjeseca, direktorica jedne škole u Gejtshedu na sjeveroistoku Velike Britanije rekla je da su antivakseri uznemiravali učenike tako što su im pokazali slike naizgled mrtve djece.

Izvor: BBC

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG