Dostupni linkovi

Lični sukob ili kriza koalicije DPS i SDP


Miomir Mugoša u Gradskoj skupštini, 24. novembar 2010.
Miomir Mugoša u Gradskoj skupštini, 24. novembar 2010.
Podgorički parlament u srijedu je usvojio novi Statut Glavnog grada po mjeri Demokratske partije socijalista i gradonačelnika Miomira Mugoše i pored oštrog protivljenja Socijaldemokratske partije sa kojom vrše vlast na državnom nivou.

Po Statutu javnosti će i dalje biti nedostupni ugovori koje grad i gradonačelnik sklapaju, odnosno kako se troše pare poreskih obveznika. Sukob na lokalnom nivou mogao bi da se prenese i na državni, gdje su dvije partije do sada imale prilično harmonične odnose.

Ono o čemu su mediji i politička javnost proteklih dana izvještavali i očekivali da će se desiti – dogodilo se. Koalicija DPS i SDP u Podgorici je nakon današnjeg glasanja o izmjenama i dopunama Statuta glavnog grada upala u duboku krizu.

Raško Konjević
To je, nakon izjašnjavanja u kojem su preglasani glasovima odbornika DPS ali i dvojice opozicionih iz Narodne stranke i Demokratske srpske stranke, potvrdio i predstavnik SDP Raško Konjević.

"Dakle, koalicija je u vidljivoj krizi. Dakle, nekim pojedincima ne odgovora otvorenost i transparentnost rada lokalne samouprave. Nijesu pojedinci u sukobu samo sa SDP oko objavljivanja i javnosti i transparentnosti akata koje donose organi lokalne uprave. Oni su u sukobu sa sopstvenom Vladom. Dakle, Vlada je upozorila gospodina Mugošu da način na koji je raspolagao sa opštinskom imovinom nije u skladu sa Zakonom o državnoj imovini i uredbama. Ne zaboravite na ovu činjenicu da shodno Zakonu o lokalnoj samoupravi Vlada ima pravo da smijeni gradonačelnika", kazao je Konjević.

Za gradonačelnika Miomira Mugošu DPS nije adresa za pitanje o budućnosti koalicije na nivou glavnog grada.

"DPS će poštovati, do kraja svako slovo koalicionog sporazuma i ona to čini. SDP to ne čini. Oni su adresa za to pitanje, iako se želi to učiniti na drugačiji način i preseliti taj problem ili, kako da kažem vruće kestenje u redove DPS-a", kaže Mugoša.

Sukob principa

Današnjim ishodom glasanja o Statutu ne dovodi se u pitanje samo lokalna koalicija u Podgorici već bi i savez dvije partije na državnom nivou mogao da bude poljuljan zbog sukoba Mugoše i SDP u Podgorici.

Sukob gradonačelnika Podgorice Mugoše i predsjednika Skupštine Glavnog grada, Raška Konjevića, ne treba posmatrati kao sukob dvije partije, već ličnosti i principa, smatra profesor Miloš Bešić.

Bešić je u izjavi agenciji Mina kazao kako ne smatra da će to uzdrmati odnose dvije partije na nivou državne vlasti.

Po Bešiću SDP će pokušati da istraje u principima na kojima insistira, a da sa druge strane ne ugrozi koaliciju na državnom nivou.

Tu nije riječ o odnosu SDP-a i DPS-a, već o odnosu između aktuelnog gradonačelnika i urušavanja osnovnih demokratskih principa funkcionisanja parlamenta, smatra Bešić.

Interesantno je da su podršku za statut po mjeri DPS obezbijedila dva opozicionara, i to iz pro-srpskih redova - Slaviša Guberinić iz NS i Dragan Ostojić iz DSS.

Novinari su pitali Guberinića da li je DPS lobirala kod narodnjaka za podršku njihovom prijedlogu izmjena i dopuna Statuta.

"Da bih spriječio takve izjave ja sam prije dva dana saopštio naš stav. U svakom slučaju, nije bilo nikakvog lobiranja, to je stav stranke i drago nam je što su nam se pridružile kolege iz Demokratske srpske stranke tako da možemo da kažemo da ona izvorna narodnjačka koalicija je pokazala jedinstvo po ovom pitanju", odgovorio je on.

Osim što je podržao Statut glavnog grada po mjeri DPS, odbornik NS Slaviša Guberinić pokrenuo je i inicijativu za smjenu predsjednika Skupštine opštine Podgorica i funkcionera SDP Raška Konjevića.
XS
SM
MD
LG